Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU kiest Annegret Kramp-Karrenbauer tot nieuwe voorzitter

Kort nieuws - 7 december 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU heeft vanmiddag Annegret Kramp-Karrenbauer na een spannende strijd tot nieuwe voorzitter gekozen. Ze volgt daarmee na 18 jaar Angela Merkel op. AKK, zoals ze ook wordt genoemd, geldt als vertrouweling van de kanselier. Hardliner Friedrich Merz, die de verkiezing ternauwernood verloor, juist als Merkel-criticus.

Kramp-Karrenbauer (56) haalde op het partijcongres in Hamburg 517 van de 999 stemmen, Merz (63) kreeg 482 stemmen. Daarmee heeft de nieuwe voorzitter de steun van 51,7 procent van de CDU-gedelegeerden gekregen: een krappe overwinning. Het wordt nu een belangrijke taak voor AKK de twee bijna even grote kampen binnen de partij te verbinden.

De strijd om het partijvoorzitterschap was tot op het laatste moment spannend. Er waren twee stemrondes voor nodig. In de eerste stemronde kreeg geen van de drie kandidaten - naast AKK en Merz ook Jens Spahn (38) - een meerderheid: Kramp-Karrenbauer kreeg 450 stemmen, Merz 392 en Spahn 157. Daarna ging het tussen AKK en Merz. De vraag was naar wie de stemmen van de Spahn-aanhangers zouden gaan. Spahn geldt net als Merz als 'anti-Merkel', maar uiteindelijk won Kramp-Karrenbauer toch. Lees meer bij Spiegel Online

Kramp-Karrenbauer is een ervaren politicus. Ze was onder meer minister-president van Saarland. In februari maakte ze de overstap naar Berlijn en werd CDU-secretaris-generaal, een belangrijke organisatorische en politieke partijfunctie. Ze geldt als bruggenbouwer, maar ook als 'Merkelkopie' - dat werkte in haar nadeel bij de grote groep CDU'ers die juist een breuk met Merkels koers willen.

Dat AKK nu voorzitter is, maakt het voor Merkel als kanselier makkelijker. Officieel zijn de volgende verkiezingen in 2021, maar volgend jaar herfst is er een tussentijdse evaluatie van het kabinet die de CDU/CSU en SPD in hun regeerakkoord hebben afgesproken. Ook dan kan Merkels regeringsperiode ten einde komen. Lees meer over de kandidaten en de opvolging van Merkel op Duitslandweb

Merkel hield eerder op de middag haar laatste toespraak als partijvoorzitter. Daarop volgde een 10-minuten durend applaus. Bekijk de gehele toespraak bij ZDF Heute

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger