Duitslandweb logo Duitslandweb

Twaalf kandidaten willen Merkel als CDU-voorzitter opvolgen

Kort nieuws - 5 november 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Twaalf CDU'ers hebben zich aangemeld om het voorzitterschap van de partij in december van Merkel over te nemen. Zij stellen zich de komende weken op acht tot tien regionale bijeenkomsten voor aan de partijbasis in heel Duitsland.

Wie de nieuwe CDU-voorzitter wordt, bepalen 1001 gedelegeerden begin december op een partijcongres in Hamburg. Met de regionale bijeenkomsten wil de CDU de partijbasis motiveren en mobiliseren, twitterde CDU-vicevoorzitter en minister van Landbouw Julia Klöckner zondag. De zoektocht naar een nieuwe voorzitter is een "enorme kans", zei vice-voorzitter Strobl zondag. "De partij wekt momenteel de indruk alsof ze wakker is gekust."

De kandidaten die de meeste kans maken zijn secretaris-generaal Annegret Kramp-Karrenbauer, oud-fractievoorzitter Friedrich Merz, die ervoor vanuit de financiële sector terugkeert in de politiek, en minister van Gezondheid Jens Spahn. Beide laatste kandidaten gelden als een stuk rechtser en conservatiever dan Merkel.

Minister-president Günther van Sleeswijk-Holstein wil niet dat de partij te veel naar rechts verschuift, zei hij zondag. Ook Klöckner waarschuwde voor een radicale koerswijziging. Veel partij-afdelingen zijn verdeeld over de koers van de partij. De kans is daarom groot dat ze hun gedelegeerden geen stemadvies geven voor het partijcongres in december. Lees meer bij tagesschau.de en Zeit Online

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger