Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU-kritiek van Duitse YouTuber gaat viraal

Kort nieuws - 23 mei 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een video van de Duitse YouTuber Rezo, waarin hij de grootste regeringspartij CDU fileert, is al meer dan 5 miljoen keer bekeken. Hij legt de kloof tussen jeugd en politiek bloot, schrijven Duitse media.

Rezo bekritiseert in de 55 minuten durende video onder meer het klimaatbeleid, de inkomensverdeling, het auteursrecht en het buitenlands beleid van de christendemocratische CDU en van de bondsregering als geheel. Zijn video, die hij op 18 mei online zette, is een mix van polemiek en analyse. Hij onderbouwt zijn kritiek met cijfers, grafieken, citaten en clipjes. Rezo heeft veel reacties van leraren en scholieren gekregen die over zijn film discussiëren, tweette hij dinsdag, "precies daarom heb ik 'm gemaakt".

Duitse media en deskundigen zien de video als deel van een protestgolf van jongeren, zoals de scholieren die elke vrijdag bij 'Fridays for Future' voor een beter klimaatbeleid de straat op gaan. Jongeren zijn politiek bewust maar voelen zich niet door de politieke partijen gerepresenteerd, citeert nieuwssite Tagesschau een onderzoekster van het Centrum für angewandte Politikforschung. De gemiddelde leeftijd van leden van politieke partijen was vorig jaar in Duitsland tussen de 50 en de 60 jaar. Slechts 8 procent is jonger dan 30.

De CDU reageert tot nu toe afwijzend op de video. Partijvoorzitter Kramp-Karrenbauer vroeg zich af spottend waarom de CDU niet ook nog voor de Bijbelse plagen in Egypte verantwoordelijk wordt gehouden. De jongste CDU-parlementariër, Philipp Amthor, nam een antwoordvideo op maar die is op het laatste moment toch niet gepubliceerd. CDU-secretaris-generaal Paul Zimiak heeft Rezo inmiddels via twitter uitgenodigd voor een ontmoeting. Lees meer bij tagesschau.deSpiegel Online en Süddeutsche.de

Tags: media, youtube, CDU

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger