Duitslandweb logo Duitslandweb

Het Invalidenfriedhof
Een glimp van Duitslands militaire verleden

Achtergrond - 1 augustus 2007

In Berlijn struikel je over de monumenten die, voorzien van tekst en uitleg, verwijzen naar duistere perioden uit de Duitse geschiedenis. Maar niet overal zwaait het wijzende vingertje. Het Invalidenfriedhof heeft geen bordjes.  

 

 Het Invalidenfriedhof ligt midden in Berlijn, maar is vrijwel onbekend bij het grote publiek. Op het eerste gezicht maakt de begraafplaats een verwaarloosde indruk. Kapotte stenen zonder bloemen. Midden op het terrein staat een restant van de Berlijnse Muur. Daarachter zijn bijna alle grafstenen en bomen verdwenen om baan te maken voor een vrij schootsveld.

Het Invalidenfriedhof werd in 1748 aanvankelijk opgericht als begraafplaats voor oorlogsinvaliden. Het bekendste graf is dat van Generaal Von Scharnhorst, die met het Pruisische leger tegen Napoleon optrok. Hier werden ook beroemde soldaten en jachtvliegers uit de Eerste Wereldoorlog begraven.

 

Tijdens het Derde Rijk vonden hier de teraardebestellingen van bekende SA-mannen en soldaten plaats. Kogelgaten wijzen erop dat er tegen het einde van de oorlog stevig gevochten is.

 

 

Denazificatie heeft hier nauwelijks plaatsgevonden. De eigenlijke vernietiging begon pas met de bouw van de Muur, die dwars over de begraafplaats liep. Van de 3000 graven die in 1960 werden geteld, zijn er nog maar 230 over.
Na de Wende werd de vraag opgeworpen wat er moest gebeuren met dit symbool van het verguisde militarisme. Men besloot het erbij te laten.

Afbeeldingen:
Duitslandweb

Reacties

Jan van Toorn - 13 juni 2019 12:54

Niet alleen SA mensen werden hier in 2e WO begraven ,ook Fritz Todt,van organisatie Todt,Heydrich,Rommel,zijn al die graven verdwenen?Scharnhorst was een groot slagschip in de Kriegsmarine,zelfs een straat naar genoemd in Berlijn.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Berlijn':

Bevrijder/bezetter

Bevrijder/bezetter

Oude Sovjet-monumenten groeien door de oorlog in Oekraïne uit tot omstreden locaties, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

‘Mijn vader is Russisch, mijn moeder Oekraïens’

‘Mijn vader is Russisch, mijn moeder Oekraïens’

De oorlog in Oekraïne werkt door in de gemeenschap van Berlijners met Russische wortels. Een bezoek aan Lichtenberg.


Lees meer

De cultuurbewaker

De cultuurbewaker

Onze columnist Merlijn Schoonenboom wordt afgesnauwd als hij met zijn kinderen een kinderconcert bezoekt. Dat is typisch Berlijns, schrijft hij.


Lees meer

Podcast Achtung! Wereldstad Berlijn

Podcast Achtung! Wereldstad Berlijn

Historicus en Berlijn-kenner Krijn Thijs vertelt over de geschiedenis van Berlijn en de tentoonstelling 'Berlin Global'


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger