Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritiek op begrotingsplannen minister Scholz

Kort nieuws - 19 maart 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Scholz van Financiën wil ook in 2020 een sluitende begroting. Daarom heeft hij voor een aantal ministeries minder geld ter beschikking. Vooral zijn plan om te korten op de opvang en integratie van asielzoekers, oogst veel kritiek. 

Een deel van de financiële regelingen voor vluchtelingen loopt eind dit jaar af. Scholz (SPD) wil ze niet verlengen maar vervangen door een eenvoudiger regeling. De nationale overheid investeert dan nog 1,3 miljard euro per jaar in de opvang en integratie van vluchtelingen, in plaats van de huidige 4,7 miljard. De deelstaten en gemeenten zijn woedend en zien de sociale samenhang in gevaar door Scholz' plannen.

De bondsregering heeft de prognose voor de Duitse economische groei duidelijk naar beneden bijgesteld. Daarom kan Scholz een aantal ministeries, waaronder dat van Defensie, minder geld ter beschikking stellen dan gehoopt. De schwarze Null, een sluitende begroting, voor 2020 heeft de hoogste prioriteit, aldus het ministerie van Financiën. Daarmee zet de minister het beleid van zijn voorganger Schäuble (CDU) voort.

Scholz' begroting wordt woensdag in het kabinet besproken. Hij gaat uit van uitgaven van 362,6 miljard euro - 1,7 procent meer dan in 2019. De overheidsinvesteringen stijgen licht naar 39,6 miljard euro. In de begroting zijn de plannen voor een basispensioen (Grundrente) nog niet meegenomen. Lees meer bij tagesschau.de en Zeit Online

De Wirtschaftsweisen, een belangrijk economisch adviesorgaan van de Duitse regering, stellen hun prognose voor de Duitse economie vandaag naar beneden bij. Ze rekenen voor 2019 nog slechts op een groei van 0,8 procent. In november was dat nog 1,5 procent. De economen waarschuwen voor de risico's van de Brexit en spreken hun zorg uit dat een "spiraal van protectionistische maatregelen" de Duitse economie "in een recessie kunnen laten afglijden". Lees meer bij Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse maatregelen voor klimaat: brandstof duurder

Duitse maatregelen voor klimaat: brandstof duurder

De Duitse regering heeft maatregelen aangekondigd om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Lees meer

Verdeelde SPD moet voorzittersduo kiezen

Verdeelde SPD moet voorzittersduo kiezen

De SPD zoekt wederom een nieuwe voorzitter. Dat wordt een langslepend proces: heibel gegarandeerd.

Lees meer

AfD groot, maar niet grootste in Oost-Duitsland

AfD groot, maar niet grootste in Oost-Duitsland

De AfD is in Brandenburg en Saksen tweede partij geworden. Wat je moet weten over de deelstaatverkiezingen:

Lees meer

AfD beheerst verkiezingen in Saksen en Brandenburg

AfD beheerst verkiezingen in Saksen en Brandenburg

Met argusogen kijkt Duitsland naar de deelstaatverkiezingen in Oost-Duitsland komende zondag.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger