Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Scholz plant voor begrotingen 2021 en 2022 nieuwe schulden

Kort nieuws - 23 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Financiën Olaf Scholz (SPD) plant nieuwe schulden in de begrotingen voor 2021 en 2022. Dat melden Duitse media op basis van informatie uit het Scholz' ministerie. Woensdag presenteert de minister in het kabinet zijn aanvullende begroting.

Voor 2021 plant Scholz uitgaven die 60 miljard euro hoger liggen dan in de begroting die in december is vastgesteld, meldt der Tagesspiegel. De totale uitgaven komen daarmee uit op een recordbedrag van bijna 548 miljard euro.

In 2022 wil Scholz voor 81,5 miljard euro aan nieuwe kredieten opnemen in plaats van de eerder afgesproken 10,5 miljard. De totale begroting voor volgend jaar zou daarmee uitkomen op 420 miljard euro. Het ministerie van Financiën gaat ervan uit dat financiële gevolgen van de coronacrisis ook in 2022 groter zijn dan tot nu toe is aangenomen.

Daarmee laat Duitsland ook voor 2022 de Schuldenbremse los, de schuldenrem die jarenlang voor begrotingsevenwicht - de schwarze Null - heeft gezorgd. In het voorjaar van 2020 besloot de regering met toestemming van het parlement het begrotingsevenwicht, vastgelegd in de grondwet,  voor het eerst tijdelijk los te laten. De Duitse overheidsschuldquote zou als de plannen doorgaan in de buurt komen van die tijdens de financiële crisis van 2008. Lees meer bij Tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger