Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland steekt zich ook in 2021 diep in de schulden

Kort nieuws - 23 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na jaren van begrotingsevenwicht - de 'schwarze Null' was heilig - steekt Duitsland zich door de coronacrisis enorm in de schulden. Minister van Financien Olaf Scholz heeft in zijn begroting voor 2021 een tekort van 96,2 miljard euro. Dat is lang niet zoveel als de 217,8 miljard nieuwe schulden van dit jaar, maar toch nog aanzienlijk. Kanselier Merkel zei daar eerder over dat het dankzij de spaarzame jaren is dat de regering het zich nu kan permitteren om bij te sturen.

De regering wil van de nood een deugd maken en flink investeren om achterstanden weg te werken. 'Investeren in de toekomst', noemt ze dat. Defensie mag uitgaven naar voren trekken en krijgt geld voor verdere digitalisering, het openbaar bestuur krijgt meer dan een miljard voor digitalisering en servicegerichtheid, de auto-industrie krijgt steun om te vernieuwen. Ook rekent Scholz op hogere uitgaven voor de zorg en voor uitkeringen door de coronacrisis. De regering trekt daarnaast 1,55 miljard euro uit voor het bestrijden van de corona-pandemie in ontwikkelings- en opkomende landen.

Belastingverhoging ter compensatie van alle uitgaven komt er niet. Volgend jaar is verkiezingsjaar en regeringspartij CDU/CSU is sowieso al geen voorstander van meer belastingen. Op de rem bij investeringen is voor regeringspartner SPD geen optie.

De begroting moet nog worden goedgekeurd door het parlement. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger