Duitslandweb logo Duitslandweb

130 miljard om de Duitse economie te redden

Kort nieuws - 4 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regeringspartijen CDU, CSU en SPD zijn het eens geworden over een stimuleringspakket voor de economie van 130 miljard euro. Ze willen de economie in één flinke klap uit de coronacrisis krijgen.

De onderhandelaars zijn het eens geworden over een pakket dat bestaat uit 57 maatregelen. Een verrassende maatregel is dat de BTW dit jaar tijdelijk wordt verlaagd van 19 naar 16 procent en van 7 naar 5 procent (geschatte kosten: 20 miljard).

Ouders krijgen per kind eenmalig 300 euro extra. De energiekosten gaan omlaag voor burgers en bedrijven, omdat de EEG-toeslag waarmee de energietransitie wordt gefinancierd omlaag gaat. Gemeenten krijgen miljarden extra geld om het wegvallen van belastinginkomsten op te vangen. Ongeveer 25 miljard euro trekt de regering uit voor hulp aan door de coronacrisis zwaar getroffen sectoren. Met overbruggingsfinancieringen en belastingverlagingen moet een faillissementsgolf worden voorkomen.

Ook de spoorwegen en het openbaar vervoer krijgen financiële steun. 700 miljoen euro wil de regering beschikbaar stellen voor de Duitse bosbouw. Die sector heeft het moeilijk door twee droogtejaren en een sterk gedaalde houtprijs door de coronacrisis. Verder wil de regering meer investeren in digitale technologieën, zoals het 5G-netwerk en Artificial Intelligence en in automatisering in het openbaar bestuur. Opmerkelijk is dat de kooppremie voor auto's met verbrandingsmotor -een vurige wens van de auto-industrie- er niet komt. Wel profiteren de autoconcerns van de algemene btw-verlaging. De subsidie voor een elektrische auto wordt verhoogd.

Om dit pakket te financieren moet de staat nieuwe schulden maken. Dat is een radicale koerswijziging in de Duitse politiek. Lees meer bij Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer

Staken voor meer schulden

Staken voor meer schulden

De grote vervoersstaking onderging Duitsland vorige week gelaten. De vraag is of dat zo blijft als de looneisen economische gevolgen krijgen, schrijft econoom Brzeski.


Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger