Duitslandweb logo Duitslandweb

Pensionado's boos over nieuw belastingverdrag
Nederlandse pensioenen straks in Nederland belast

Achtergrond - 20 december 2013

Nederlandse gepensioneerden in Duitsland zijn kwaad. Door een nieuw belastingverdrag tussen de twee landen gaan zij er jaarlijks duizenden euro’s op achteruit. 

Pensionado's boos over nieuw belastingverdrag
© Flickr LarsLehmann05

In april 2012 sloot staatssecretaris Frans Weekers een belastingverdrag met zijn Duitse collega’s. Het nieuwe verdrag moest een oud verdrag uit 1959 vervangen. Dit was volgens Weekers nodig omdat regels over onder andere misbruik, grensoverschrijdende arbeid en pensioenen aan vernieuwing toe zijn. Ook moest het allemaal transparanter worden.

Maar terwijl het Duitse parlement het verdrag binnen de kortste keren accrediteerde, is het in Nederland nog niet eens behandeld in de Tweede Kamer. Voornaamste reden: er is onrust ontstaan onder Nederlandse gepensioneerden in Duitsland. Zij zeggen er nogal bekaaid vanaf te komen. Zo bekaaid, dat politieke partijen er in juni nog 32 pagina's met vragen over stelden aan de staatssecretaris.

Belasting 

Wie in Duitsland woont en in Nederland heeft gewerkt, krijgt AOW uit Nederland. Op dit moment wordt die AOW in Nederland belast. Als je ook aanvullend pensioen hebt opgebouwd, wordt dat in Duitsland belast. Andersom werkt dat precies zo.

Dit betekent veel formulieren invullen, en nogal wat rompslomp. Daarom is in het nieuwe verdrag een inkomensgrens ingevoerd. Wie minder dan 15.000 euro aan pensioen, lijfrente of sociale zekerheidsuitkering krijgt, moet gaan betalen in het land waar je woont. Is het bedrag echter boven de 15.000 euro, dan val je onder de belastingregels van het land waarvan je pensioen ontvangt.

Tientjes

Dit is gunstig voor de meeste Duitse pensionado’s in Nederland, want zij krijgen een paar tientjes per jaar meer. Maar voor mensen die uit Nederland AOW en pensioen ontvangen - samen meer dan 15.000 euro - en in Duitsland wonen, betekent dit flink inleveren. Nederland heft namelijk veel meer belasting over pensioenen dan Duitsland.

“Sommige mensen moeten duizenden euro’s meer belasting gaan betalen”, aldus Ger Essers, oud-euregio-adviseur en nu assistent van het CDA in het Europees Parlement. “En het betreft nogal wat mensen: In Nederland wonen zo’n 55.000 Duitse gepensioneerden, in Duitsland zo’n 40.000 Nederlandse gepensioneerden.”

Slordig

Het verdrag

Niet voor iedereen is het verdrag ongunstig. Nederlanders die in Duitsland werken kunnen bijvoorbeeld meer aanspraak maken op Duitse gezinsvoordeeltjes zoals Ehegattensplitting. En als ze minder krijgen omdat ze hun hypotheekrente niet kunnen aftrekken, zal Nederland ze compenseren.

Essers noemt het verdrag slordig. “Je kunt het zien als terugnemen van een voordeel, maar ik vind dat kwalijk. In Duitsland wonende gepensioneerden zijn geen fiscale vluchtelingen. Ze wonen weliswaar in een fiscaal paradijs, maar daar deden ze het niet voor. Meestal wonen ze daar omdat hun echtgenoot daar woont of hun kind.”

Na de golf van kritiek heeft Weekers een compensatieregeling voor de Nederlandse pensionado’s ingevoerd. "Ik vind het belangrijk dat deze groep gepensioneerden de tijd krijgt om zich aan deze situatie aan te passen", aldus de staatssecretaris in november. "Daarom wil ik voorzien in een overgangsregeling voor zes jaar om de gevolgen van deze overgang van het heffingsrecht geleidelijker te laten verlopen."

2015

Maar het verdrag blijft overeind. Het ministerie zegt te verwachten dat het op 1 januari 2015 ingaat. In zijn antwoord op de Kamervragen schrijft de staatssecretaris dat “een bezinkingsperiode’ (…) het begrip en het maatschappelijk draagvlak voor dit Verdrag ten goede is gekomen.”

Onzin, aldus Essers. “Die bezinking is niets anders dan voortschrijdend inzicht van de staatssecretaris. Het is gewoon slecht beleid. Hij had het ook anders kunnen doen, bijvoorbeeld de regeling in laten gaan bij nieuwe gevallen. Hij verstoort de verhoudingen bij het liefdespaar Duitsland-Nederland. Het is nu aan de ouderen-lobby of die het laat gebeuren.”

Reacties

Paul Bakker - 27 november 2023 20:58

Als dit verdrag in 2013 is afgesloten en een grens van 15000 is gezet, zou dan 10 jaar later de hoogte van dit bedrag niet eens worden moeten aangepast?
Met de inflatie van de afgelopen 10 jaar van circa 30% zou dit bedrag nu een kleine 20000 zijn.
Overigens de grens voor Nederlanders in Belgie is 25000 en als je in Polen wwont 20000.
Waarom voor Nederlanders in Duitsland maar 15000?

Reageer
Hubertus Schönwetter - 6 augustus 2015 12:42

Hoe zit het met de aangifte AOW, ABP pensioen. Worden deze pensioen in Nederland zowel in Duitsland belast?
Als niet meer als 90 % van het wereldinkomen in Nederland wordt belast vervallen alle heffingskortingen en toeslagen.
Dit is toch de reinste diefstal voor iemand die meer als 50 jaar heeft gewerkt en nog werkt op zijn 71e.

Reageer
Marja Verburg Hubertus Schönwetter - 13 augustus 2015 19:45

Wellicht kan het grensinfopunt u verder helpen met uw vraag. Zie: http://www.grensinfo.nl/gip/nl/index.jsp
Redactie Duitslandweb

iorand - 13 maart 2015 23:50

Als Nederlander, die in Duitsland woont, ben ik in Duitsland belastingplichtig.
Over de (ca. 3500€) AOW, die ik na een tiental jaren verblijf in Nederland ontvang, kan ca. 100€ heffingskorting (loonbelasting en premies voor volksverzekering) afgetrokken worden.
Is met de aftrekking van de heffingskorting nu de belastingplicht in Duitsland al afgewikkeld, of moet de AOW ook ook nog in de Duitse belastingformulieren worden opgegeven?
(Over dit soort vragen vindt men overigens nergens informatie).

Reageer
Johan van Oldenbarnevelt - 21 december 2014 13:46

Iedere keer als een dergelijk verdrag uit Nederland opduikt, begrijp ik de filosofie niet. Wat zijn belastingen nu eigenlijk? Zijn dit niet innamen ter behoeve van de algemene middelen? Middelen waarmee de samenleving mee wordt gefinancieerd? Dus waarom moet iemand die in een land woont, daar van de algemene middelen gebruik maakt, betalen aan een land waar hij of zij niet woont, en dus niet van deze middelen (bijv. wegen, openbare instellingen) gebruik maakt? Asociaal belasting gedrag?

Reageer
Rudolf de Boer - 7 december 2014 21:11

Waarom wordt dit niet voor uitsluitend nieuwe Emigranten ingevoerd dan kunnen zij nog overwegen de stap al dan niet te maken?
Wat ik nergens terug kan vinden is hoe een en ander met het spaargeld en het huisje in spanje geregeld is. Kunt u mij daar een antwoord op geven?
Alvast hartelijk bedankt en vriendelijke groeten, Rudolf de Boer

Reageer
Johan van Oldenbarnevelt Rudolf de Boer - 21 december 2014 13:53

Dit valt al onder de opgave "Wereldinkomen" die u ieder jaar van de Nederlandse Belastingdienst ontvangt. Aan de hand van deze opgave bepaalt de Belastingdienst evt. vervolgacties. Sinds de opgave voor 2013 (uit mijn hoofd) zijn persoonlijk inkomen, inkomen van partner, buitenlandse tegoeden en inkomsten uit (buitenlandse) woning ook items die aangegeven dienen te worden.

Wiebke Pittlik Rudolf de Boer - 8 december 2014 11:46

Wellicht kunnen de links rechts naast de tekst, met informatie van de rijksoverheid u verder helpen. Mvg, redactie Duitslandweb

Aangepast op 2014-12-08 11:46:22

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger