Duitslandweb logo Duitslandweb

Rivalen in het voetbal, vrienden in de tulpen
Keukenhof heeft Duitsland als thema

Achtergrond - 24 maart 2011 - Auteur: Josta van Bockxmeer

Tulpen en voetbal, die belangstelling hebben Duitsers en Nederlanders gemeen. ‘Duitsland, land van dichters en denkers’ is dit jaar het thema van de bloemententoonstelling Keukenhof in Lisse. Bettina Wulff, de vrouw van bondspresident Christian Wulff, opende woensdag het nieuwe seizoen. “Eén ding staat vast: de Nederlanders zijn onbetwist wereldkampioen tulpen kweken.”

Rivalen in het voetbal, vrienden in de tulpen
© Duitslandweb

Wulff mocht bij de opening, waarbij ook haar man en prins Willem-Alexander aanwezig waren, haar eigen tulp dopen, de gele Bettina-Wulff-tulp. Een hoogtepunt in de tentoonstelling is een tulpenmozaïek van de Brandenburger Tor, gemaakt van 100.000 bollen. Het duurt nog en week of twee voor die zijn opgekomen. Bij de Brandenburger Tor in Berlijn zijn 55.000 bollen geplant, die tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix, Willem-Alexander en Máxima van 12 tot 15 april waarschijnlijk zullen bloeien.

De keuze voor Duitsland als thema “is een bevestiging van de wederzijdse economische belangen”, zei Walter Jansen, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Keukenhof, in zijn toespraak. Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland en ook de grootste afzetmarkt voor bloemen en planten. Voor bloembollen is het volgens de Nederlands-Duitse Handelskamer de tweede afzetmarkt, na de Verenigde Staten. Afgelopen jaar werden er meer dan 500 miljoen bloembollen naar Duitsland verkocht. Bovendien vormen Duitsers een belangrijke bezoekersgroep voor de Keukenhof, met 135.000 bezoekers vorig jaar.

“Maar Duitsland staat voor meer dan alleen een stabiele en succesvolle economie. Duitsland is ook een land met een grote wetenschappelijke en culturele rijkdom“, aldus Jansen.

In het park is een Duitse wandeling uitgezet, met teksten van bekende schrijvers en filosofen. Aan de Walk of Fame zijn tulpen met Duitse namen geplant, zoals de Berliner Flair en de Lustige Witwe.

De ‘Nederland-Duitsland Experience’ laat zien wat raakvlakken en verschillen tussen de twee landen zijn, met als belangrijkste thema’s: Het koningshuis en voetbal. Kunstenares Susanne Offereins presenteert portretten van de koninklijke familie en de bezoekers kunnen voetbalwedstrijden uit ‘74 en ‘88 herbeleven.

Het bloemencorso in de bollenstreek op 16 april heeft als thema ‘Musical Parade.’ De praalwagen van de Keukenhof zal in de sfeer van Berlijn in de twintiger jaren zijn gehuld, net als de zaal in het Oranje Nassau Paviljoen. Tijdens de opening gaf zangeres Mariska van Kolk daar met liederen van Marlene Dietrich alvast een voorproefje van. “Sag mir, wo die Blumen sind...”

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

Lesmateriaal moet buurland dichterbij brengen

Lesmateriaal moet buurland dichterbij brengen

In Münster is nieuw lesmateriaal gepresenteerd voor Nederlandse en Duitse scholieren in de grensstreek


Lees meer

Zorgen over energiecompensatie in grensstreek

Zorgen over energiecompensatie in grensstreek

Nederland en Duitsland compenseren de stijgende energieprijzen. Grenspendelaars dreigen tussen wal en schip te raken.


Lees meer

Nu in het theater: het gedroomde Europadorp

Nu in het theater: het gedroomde Europadorp

Theatermaker Silas Neumann blaast nieuw leven in een grensdorp dat niet verder kwam dan de tekentafel.


Lees meer

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

Mischa Buiting deed als afstudeerproject onderzoek naar digitalisering in het hoger onderwijs in Nederland en Duitsland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger