Duitslandweb logo Duitslandweb

Factsheet: Duitsland en het WK voetbal

Achtergrond - 27 juni 2018 - Auteur: Marja Verburg

Duitsland hoopte op het WK voetbal in Rusland zijn wereldtitel te verdedigen. Die droom viel al in de groepsfase in duigen. In dit factsheet feiten, cijfers en toch ook wat vermaak over die Mannschaft: 

Factsheet: Duitsland en het WK voetbal
© picture alliance/augenklick/GES
Teleurstelling bij de Duitse spelers in de wedstrijd tegen Zuid-Korea

Duitsland op het WK 2018:

Regerend werelkampioen Duitsland is al in de groepsfase van het WK in Rusland uitgeschakeld. Dat is voor het eerst in de Duitse voetbalgeschiedenis. In groep F won die Mannschaft weliswaar van Zweden, maar werd verslagen door Mexico en Zuid-Korea.
Wedstrijden Duitsland:
27 juni, 16u (Kazan): Zuid-Korea - Duitsland: 0-2
23 juni, 20u (Sotsji): Duitsland-Zweden: 2-1 
Lees meer
17 juni, 17:00u (Moskou): Duitsland-Mexico: 0-1
Lees meer

Veel fans van het Duitse elftal keken de Duitse wedstrijden in Nederland gezamenlijk bij een van de vele public-viewing-mogelijkheden. In Groningen werd het HeerenHuis zelfs tijdens het WK het DeutschlandHuis.

Duitse titelstatistieken:

Die Mannschaft won het WK in 1954, 1974, 1990 en 2014. Europees kampioen waren de Duitsers in 1972, 1980 en 1996.

Duitse WK-selectie 2018:

Keepers (naam, rugnummer, club):
Manuel Neuer (1, Bayern München); Marc-André ter Stegen (22, FC Barcelona); Kevin Trapp (27, Paris Saint-Germain)
Verdediging:
Jérôme Boateng (17, Bayern München); Matthias Ginter (4, Borussia Mönchengladbach); Jonas Hector (3, 1. FC Köln); Mats Hummels (5, Bayern München); Joshua Kimmich (18, Bayern München); Marvin Plattenhardt (2, Hertha BSC); Antonio Rüdiger (16, FC Chelsea); Niklas Süle (26, Bayern München).
Middenveld/spits:
Julian Brandt (20, Bayer 04 Leverkusen); Julian Draxler (7, Paris Saint-Germain); Mario Gomez (23, VfB Stuttgart); Leon Goretzka (14, FC Schalke 04); İlkay Gündoğan (21, Manchester City); Sami Khedira (6, Juventus); Toni Kroos (8, Real Madrid); Thomas Müller (13, Bayern München); Mesut Özil (10, FC Arsenal);  Marco Reus (11, Borussia Dortmund); Sebastian Rudy (15, Bayern München);  Timo Werner (9, RB Leipzig). 
Lees meer over de spelers op de site van de DFB

Trainer 'Jogi' Löw

Joachim Löw. Afn.: picture alliance/augenklick/GESTrainer van het Duitse elftal is Joachim (‘Jogi’) Löw, die na het WK in 2006 Jürgen Klinsmann opvolgde. Löw heeft net weer bijgetekend tot 2022 - dan is hij 16 jaar trainer van die Mannschaft, net zo lang als Helmut Kohl kanselier was. Ter vergelijking: sinds 2006 heeft Nederland acht coaches gehad. De vraag is of Löw na de blamage van de vroege uitschakeling in Rusland kan aanblijven.

Löw borduurde voort op de lijn die Klinsmann had ingezet: offensiever en attractiever spelen met een jong team. Het leidde tot een tweede plaats op het EK van 2008, twee keer een halve finale op de EKs van 2012 en 2016, een derde plaats op het WK van 2010 en de wereldtitel in 2014. Het leidde er ook toe dat het negatieve beeld dat generaties Nederlanders van het Duitse elftal hadden, veranderde. Scholieren in Amsterdam bleken in 2012 nog nooit te hebben gehoord van het spuugincident tussen Rijkaard en Völler of van Koeman die zijn achterste met een Duits shirt had afgeveegd.

Voor het huidige WK had Löw zijn team wederom verjongd. Van de 23 spelers die meededen aan het WK in 2014 mochten er negen mee naar Rusland.

Sommermärchen 2006

Nog steeds in het Duitse geheugen gegrift: het zomersprookje van 2006, toen Duitsland het WK organiseerde, voorafgegaan door een succesvol charmeoffensief. De Duitsers wonnen het WK niet - ze werden derde - maar wisten wel de sympathie van de wereld te winnen door mooi te voetballen en vooral ongecompliceerd en vrolijk feest te vieren. Zelfs met vlaggen zwaaien was toen geen taboe meer. Opgelucht constateerden ze dat er nu eindelijk sprake was van een ‘gezond patriottisme’.

De laatste jaren lijkt het zwaaien met de Duitse vlag toch weer gevoeliger te liggen, mede door de opkomst van anti-islambeweging Pegida en de rechts-nationalistische partij AfD, waarvan de aanhangers ook met de Duitse vlag zwaaien. Desalniettemin liggen de winkels weer vol met zwart-rood-goud-merchandise en schrikken veel voetbalfans er niet voor terug die te tonen: 

Voetbalwoordenboek

Schwalbe kennen we wel, maar wat bedoelt een Duitser eigenlijk met een Fallrückzieher, een Blutgrätsche of de Bananenflanke? En hoe zit dat met dat Schland, waar Duitsland het tijdens WK's en EK's altijd over heeft? Lees meer over vreemde en minder vreemde voetbalwoorden in het voetbalwoordenboek

Wedstrijden Nederland-Duitsland

Nederland en Duitsland hebben voor het laatst op een groot toernooi tegen elkaar gespeeld tijdens het EK van 2012. Op het WK van 2014 leek een finale Nederland-Duitsland lange tijd mogelijk, maar Nederland verloor in de halve finale na strafschoppen uiteindelijk van Argentinië (dat in de finale het onderspit delfde tegen Duitsland). Aan het EK van 2016 deed Nederland niet mee en ook voor het WK van 2018 heeft het zich niet gekwalificeerd. Meer over beladen en mooie interlands tussen Nederland en Duitsland 

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'WK voetbal':

Neues Deutschland

Neues Deutschland

In de tijd tussen twee WK's kan er veel veranderen in een land, constateert Carsten Brzeski. En de omgang met Mesut Özil is daar exemplarisch voor.


Lees meer

Het is voorbij

Het is voorbij

Econoom en voetballiefhebber Carsten Brzeski ziet opvallende parallellen tussen voetbal en politiek, tussen Merkel en Löw.


Lees meer

Verdriet en leedvermaak na Duitse WK-uitschakeling

Verdriet en leedvermaak na Duitse WK-uitschakeling

Voor het eerst is Duitsland, de regerend wereldkampioen, al in de groepsfase van een WK uitgeschakeld.


Lees meer

Bevrijde Mannschaft klaar voor Zuid-Korea

Bevrijde Mannschaft klaar voor Zuid-Korea

Duitsland doet van zich spreken op het WK. In de laatste minuut won het van Zweden: 2-1.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger