Duitslandweb logo Duitslandweb

Verdriet en leedvermaak na Duitse WK-uitschakeling

Achtergrond - 28 juni 2018 - Auteur: Marja Verburg

De kater in Duitsland is groot na het 2-0 verlies van die Mannschaft woensdag tegen Zuid-Korea. Voor het eerst in de voetbalgeschiedenis is Duitsland, de regerend wereldkampioen, al in de groepsfase van een WK uitgeschakeld.

Verdriet en leedvermaak na Duitse WK-uitschakeling
© picture alliance / Sven Simon
Teleurgestelde Duitse voetbalfans na het verlies van Zuid-Korea

De positie van trainer Joachim Löw is onzeker. Vlak voor het WK heeft hij voor vier jaar bijgetekend en een baangarantie gekregen. Het is dus aan hemzelf om te besluiten of hij blijft of niet. Daar wil hij eerst over nadenken, zei hij gisteren na afloop van de wedstrijd tegen Zuid-Korea. Hij nam de verantwoordelijkheid voor het verlies. Het is terecht dat Duitsland is uitgeschakeld, zei hij op een persconferentie na de wedstrijd. “We hadden het niet verdiend opnieuw wereldkampioen te worden. We hadden het niet verdiend in de achtste finales te komen.”

Duitse media vragen zich af of Löw nog wel kan aanblijven. Dat de Duitsers zo slecht presteerden, ligt vooral aan hem, aldus de tagesspiegel. Is hij nog wel de juiste persoon? vraagt Die Zeit. Tegelijkertijd benadrukken ze zijn verdiensten voor de Nationalelf. Löw traint de Duitsers sinds 2006. Hij was de afgelopen jaren behoorlijk succesvol. Hij bereikte met het team een tweede plaats op het EK van 2008, twee keer een halve finale op de EK's van 2012 en 2016, een derde plaats op het WK van 2010 en de wereldtitel in 2014.

Het Duitse elftal heeft zich in een open brief op Facebook verontschuldigd bij de fans. “We zijn net zo teleurgesteld als jullie”, schrijven ze. “Het spijt ons dat we niet als wereldkampioenen hebben gespeeld. Daarom zijn we ook verdiend uitgeschakeld, zo bitter is het.” Het team bedankt de fans voor alle steun en feliciteert Mexico en Zweden, die een ronde verder zijn, en Zuid-Korea voor de winst van woensdag.

Leedvermaak

Buiten Duitsland is er veel leedvermaak over de vroege uitschakeling. In Brazilië zien voetbalfans de nederlaag als wraak voor de 7-1-overwinning van Duitsland op het Braziliaanse elftal tijdens het WK van 2014. In een deel van de internationale media wordt Duitsland ronduit uitgelachen en worden er veel grappen gemaakt (zie bv hier en hier). “Don’t mention the score”, schreef de Britse Sun, als woordspeling op het ‘Don’t mention the war’ uit de Britse comedyserie Fawlty Towers.

Dat Duitsland in de laatste minuten van de wedstrijd werd uitgeschakeld, zoals het zelf vaak in de laatste minuut een wedstrijd wist te beslissen - zaterdag nog tegen Zweden - draagt bij aan het leedvermaak. Maar het ligt ook aan de houding van de Duitsers zelf, analyseren Duitse media. Duitsland begon te arrogant aan de eerste wedstrijd tegen Mexico, terwijl de wedstrijden voorafgaand aan het WK daartoe geen aanleiding gaven, schrijft de Süddeutsche Zeitung. Dat zei Löw woensdag zelf ook. Op dezelfde manier dacht iedereen woensdag dat Duitsland na de winst op Zweden wel even van Zuid-Korea zou winnen, analyseert de FAZ. Onze laatste goede wedstrijd hebben we in maart 2017 gespeeld, zei Mats Hummels na de wedstrijd. Ook aanvoerder Neuer stak de hand in eigen boezem: „Zelfs als we vandaag hadden gewonnen, was niemand bang voor ons geweest.”

Reacties

Klarabella - 22 september 2018 13:03

Jammer, dat sommige mensen hun buikgevoelens zomaar hardop uitspreken. Soms is het goed om eerst de hersenen te raadplegen. Zich aan het leed van andere te vermaken lijkt mij geen deugd. Wij Duitsers beschouwen Nederland als een voetbalnatie bij uitstek en hopen de Nederlandse efltal snel weer op een EK of WK te mogen volgen. Hierbij ook respect voor de voetballers uit Zuid Korea. Zij hebben verdient gewonnen. Het gaat toch over de sport en niet over rare ressentimenten tussen naties, of?

Reageer
Hans Aalrds - 1 juli 2018 18:22

Niet mee doen met het WK is jammer.
Maar een land als Duitsland dat zich tijdens deze WK met 2-0 laat inpakken door een niet- voetbal land als Zuid Korea, is een blamage..
Ook vandaag tijdens de F1 in Oostenrijk bleef Sebastian Vettel achter Max Verstappen die nr. 1 werd; was Sebastian toevallig zijn Tomtom vergeten?

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'WK voetbal':

Neues Deutschland

Neues Deutschland

In de tijd tussen twee WK's kan er veel veranderen in een land, constateert Carsten Brzeski. En de omgang met Mesut Özil is daar exemplarisch voor.


Lees meer

Het is voorbij

Het is voorbij

Econoom en voetballiefhebber Carsten Brzeski ziet opvallende parallellen tussen voetbal en politiek, tussen Merkel en Löw.


Lees meer

Factsheet: Duitsland en het WK voetbal

Factsheet: Duitsland en het WK voetbal

Duitsland, de regerend wereldkampioen, is woensdag in de groepsfase van het WK in Rusland uitgeschakeld.


Lees meer

Bevrijde Mannschaft klaar voor Zuid-Korea

Bevrijde Mannschaft klaar voor Zuid-Korea

Duitsland doet van zich spreken op het WK. In de laatste minuut won het van Zweden: 2-1.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger