"De kanselier zal het schip niet verlaten"

Achtergrond - 12 december 2002

(12 december 2002) Heeft hij gedreigd op te stappen of niet? De vraag of bondskanselier Gerhard Schröder afgelopen maandag de vertrouwenskwestie binnen zijn eigen SPD heeft gesteld, stond de voorbije dagen centraal in de Duitse politiek. De kwestie is tekenend voor de crisisstemming die de SPD momenteel in haar greep houdt.

Schröder's poging de eenheid binnen de SPD te herstellen is geen overbodige luxe gezien de deplorabele staat waarin de Duitse economie zich bevindt. Eind november bereikte de werkloosheid in de Bondsrepubliek de ook politiek altijd kritische grens van vier miljoen, terwijl Schröder voor de verkiezingen met veel vertoon de plannen van de zogenaamde commissie-Hartz had gepresenteerd. Deze plannen, die een hervorming van de arbeidsmarkt moesten bewerkstelligen, zouden na de verkiezingen direct worden doorgevoerd. Vooralsnog hebben de goede voornemens echter weinig effect teweeggebracht, doordat enerzijds de regering nog aan de plannen moest sleutelen en anderzijds de CDU in de Bondsraad een vertragingstactiek toepaste. Daarnaast overschreed het Duitse begrotingstekort voor de eerste maal sinds de EU-landen hun begroting in euro's opstellen, de grens van drie procent van het bruto binnenlands product. Dat kwam Duitsland op een officiële waarschuwing uit Brussel is te staan. Voorlopig lijkt er weinig verandering te komen in de toestand van de Duitse economie, gelet op de internationale conjunctuur.

De interne partijstrubbelingen en de slechte vooruitzichten voor Duitsland hebben slechts drie maanden na de verkiezingen hun weerslag op Schröder en zijn SPD: uit recente peilingen blijkt dat nog slechts 29 procent van de Duitse kiezers nu zijn stem op de sociaal-democraten zou uitbrengen, terwijl de oppositionele CDU op maar liefst 48 procent zou kunnen rekenen. Kortom, het is niet voldoende dat Schröder het schip niet verlaat, hij zal de komende tijd tevens het roer vastberaden ter hand moeten nemen.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Wiederkehr einer Totgeglaubten

Der Spiegel
Schröders Machtwort zeigt langsam Wirkung

Süddeutsche Zeitung
Konstant kakophon

Mark Schenkel is student Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en schrijft regelmatig artikelen voor het Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger