"Drugsparadijs Nederland"
Duitsland wil strenger drugsbeleid vanuit Den Haag

Achtergrond - 25 juni 2003

(25 juni 2003) "Slap", noemde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Schily eind juni het Nederlandse drugsbeleid. Den Haag moet de koeriers op Schiphol, de smokkel van cocaïne en productie van ecstasy harder aanpakken, anders wordt ons land een Europees probleem, vindt hij. De Nederlandse drugsvoorlichter van Justitie vindt dat overdreven. Nederland doet al van alles en Donner gaat dat na de vakantie uitleggen in Berlijn. En zo preekt iedereen voor zijn eigen parochie.

Otto Schily trok ferm van leer in het tv-programma Report München van de Beierse omroep. Het was niet voor het eerst. Al in maart schreef Schily een vertrouwelijke brief naar zijn Nederlandse collega op Justitie, Piet-Hein Donner. Die moest wat doen aan de lakse drugscontroles op Schiphol. Bijna alle XTC-pillen in Duitsland komen uit Nederland, stelt het Bundeskriminalamt (BKA). En wat betreft de CDU/CSU mogen douane en bewaking aan de grens zó weer terug. De persoonlijke brief van Schily aan Donner werd begin juni publiekelijk gemaakt door het conservatieve Duitse dagblad Die Welt. Peter Scherer, de Nederland-man van die krant, fulmineert al jaren tegen wat hij als een genarcotiseerde buurstaat ziet. Nederland is in zijn ogen "het logistieke bruggenhoofd" van snuivend, slikkend en spuitend Europa. Volgens Die Welt kunnen bolletjesslikkers gewoon doorlopen op Amsterdam Airport, als ze een Nederlands paspoort hebben; veel coke vanuit de Antillen wordt zo hartelijk welkom geheten, maximaal zestig ton per jaar, begrootte het Gemini-onderzoek van de marechaussee, dat in mei uitlekte. Voor de andere koeriers geldt vaak dat ze alsnog worden heengezonden omdat het cellentekort de pakkans statistisch overtreft.

Rood-groen nu ook boos
Beckstein heeft enig recht van spreken; de Null Toleranz die al jaren in München regeert, leverde minder criminaliteit en drugsoverlast op en de Beierse hoofdstad kan zich zelfs beroemen op flankerend beleid, want voor opvang van verslaafden en preventie wordt ook gezorgd. Beckstein vindt dat de Nederlandse weekhartigheid op de Europese agenda moet. Maar juist het drugsbeleid is in de Europese Unie nog verre van geharmoniseerd. In Nederland is dertig gram cannabis voor eigen gebruik toegestaan en worden coffeeshops gedoogd. In Duitsland is de wetgeving nog strak tegen, al wordt er her en der gedoogd en denken vooral westelijke deelstaten over legalisatie van cannabis. Voorstander is natuurlijk de Duitse Joe Wein van de Kannabis Legal-beweging. Hij stelt op zijn website dat het strenge Duitse beleid helemaal niet helpt, ook niet in Beckstein-land. In de jaren negentig vielen er in Beieren met twaalf miljoen inwoners al bijna vijf keer zoveel drugsdoden als in Nederland met zestien miljoen: 1869 tegen 507. En vooral als het om jonge tieners gaat, ligt het gebruik van soft drugs in Beieren percentueel een stuk hoger dan in het verdorven Nederland. En hoewel 90 procent van de Duitse XTC-pillen vanuit Nederland komt, gaat de helft van de Nederlandse harddrugs over land met Turkse vervoerders door Duitsland naar de bollenstreek en omtrek, stelt Wein.

Herman Veenhof is redacteur buitenland bij het Nederlands Dagblad en nam in 1995 deel aan het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland.

Die Welt
Fahnder empört: Niederlande nehmen Drogenkuriere nicht mehr fest

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger