Optimisme bij opening Frankfurter Buchmesse

Achtergrond - 8 oktober 2003

(8 oktober 2003) Hoopvolle woorden klonken gisteravond bij de opening van de 55ste Frankfurter Buchmesse. Na twee magere jaren is er weer een toename van het aantal uitgevers dat zich heeft aangemeld. Op deze beurs, die duurt tot 13 oktober, presenteren 6.611 uitgevers 335 duizend nieuwe titels. De Frankfurter Buchmesse is daarmee de grootste boekenbeurs ter wereld.

enkele van de 335 duizend nieuwe titels Dit jaar treedt Rusland - vertegenwoordigd met tweehonderd uitgeverijen en 150 auteurs - op als gastland van de beurs. In haar toespraak betitelde de Russische vice-premier Galina Karelowa de beurs als een hoogtepunt in de Duits-Russische culturele betrekkingen. Het motto, 'Rußlands neue Seiten', illustreert dit: na de verschrikkingen van de afgelopen eeuw kijkt het land vol vertrouwen naar de 21e eeuw. De Duitse minister van Cultuur Christina Weiss onderstreepte het belang van een verdere culturele samenwerking tussen de beide landen, ondanks de angst voor de "Unberechenbarkeit en Undurchschaubarkeit" van Rusland, die in Duitsland nog steeds heerst. Zij doelde hiermee op Ruslands gewelddadige optreden in Tsjetsjenië.

Karelowa en Weiss waren niet de enige hoopvol gestemden. Zowel Volker Neumann, directeur van de beurs, als Dieter Schormann, directeur van de Börsenverein des Deutschen Buchhandels, zien eindelijk weer tekenen van groei. Er hebben zich meer uitgevers aangemeld dan vorige jaren en ook wordt een stijging van de bezoekersaantallen van 15 procent verwacht - dit jaar zullen het er naar schatting zo'n 300 duizend zijn. Hetzelfde geldt voor de verkoopcijfers in Duitsland. Na een dramatisch eerste half jaar, lijkt het erop dat de Duitse uitgave van de nieuwste 'Harry Potter' en de feestdagen de omzetdaling terug zullen brengen tot nog maar 2 procent. Volgens Schormann helemaal niet slecht, gezien de verslechterde economische situatie en koopkrachtdaling.

De 55ste boekenbeurs kenmerkt zich door enkele noviteiten. Zo is de beurs in tegenstelling tot eerdere jaren reeds vrijdagmiddag geopend voor het gewone publiek en worden er voor het eerst officieel boeken verkocht. Ook doet de film zijn intrede. "Seit jeher fördern Bücher Verfilmungen und umgekehrt Filme die Buchfassungen in ihrer Verbreitung", laat de beurs weten; een plek voor film naast boeken was dus niet meer dan een logisch gevolg. Zodoende is er op de beurs een bioscoop met vierhonderd zitplaatsen te vinden en een café waarin uitgevers hun filmliteratuur presenteren. Voor de rest blijft alles bij het oude en ziet de bezoeker zich geconfronteerd met de opgave om uit 335 duizend titels de juiste keuze te maken.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Neue Seiten russischer Seele

Messe erhofft sich 300.000 Besucher

Der Spiegel
"Russland und Deutschland nah wie nie"

Frankfurter Rundschau
Verlagsbranche gibt sich optimistisch

Heute.de
Buchmesse Frankfurt: Licht aus, Vorhang auf

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger