Duitslandweb logo Duitslandweb

Tumult bij opening Frankfurter Buchmesse

Kort nieuws - 18 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Sloveense filosoof Slavoj Žižek zorgde bij de opening van de Frankfurter Buchmesse dinsdag met een toespraak over de situatie in het Midden-Oosten voor tumult. Enkele toehoorders verlieten de zaal. Slovenië is dit jaar gastland op de grootste boekenbeurs ter wereld. Vooraf hadden Indonesië en Maleisië hun deelname aan de Buchmesse afgezegd.

Žižek was de laatste spreker tijdens de openingsbijeenkomst en verbrak de consensus van de voorgaande sprekers over de solidariteit met Israël na de aanvallen van Hamas. Ook Žižek veroordeelde die aanvallen, maar uitte daarna ook harde kritiek op Israël. Er klonk boe-geroep en verschillende toehoorders verlieten de zaal. Voor hem had staatsminister van Cultuur Claudia Roth de openingstoespraak gehouden. Zij verving kanselier Scholz, die naar Israël was gereisd.

Voorafgaand aan de openig zegden Indonesië en Maleisië hun deelname aan de Frankfurter Buchmesse af. Dat is een reactie op de Duitse solidariteit met Israël, zei een medewerker. Maar de beurs staat volgens de medewerker ook aan de zijde van de Palestijnen die onder Hamas lijden. 

Er was voor het begin van de beurs kritiek op het besluit een literatuurprijs niet tijdens de Frankfurter Buchmesse aan de Palestijnse schrijfster Adania Shibli uit te reiken, maar op een later tijdstip. Critici hadden in de zomer al gemeld dat ze antisemitische elementen zagen in haar roman 'Eine Nebensache'. Een paar honderd schrijvers pleitten er maandag in een brief aan de organisatoren van de Buchmesse voor het besluit terug te draaien en op de beurs ruimte te bieden aan Palestijnse stemmen.  

De Frankfurter Buchmesse vindt dit jaar voor de 75e keer plaats en duurt van 18 tot en met 22 oktober. Er worden meer dan 4500 deelnemers uit 95 landen verwacht. Zondag wordt de beurs afgesloten met de uitreiking van de Friedenspreis des Deutschen Buchhandels aan de Brits-Indiase auteur Salman Rushdie. Lees meer bij FAZ.netDer Spiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

Duitsland krijgt al jaren kritiek op zijn restitutiebeleid voor nazi-roofkunst. De regering komt nu met hervormingen.


Lees meer

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger