Opmerkelijk: Kohl krijgt toch eigen zegel
Na veel gedoe wordt Kohl geëerd met postzegel

Achtergrond - 14 januari 2011

Oud-kanselier Helmut Kohl is nog wel niet dood, toch krijgt hij nog dit jaar een eigen postzegel. Bij hoge uitzondering, want eigenlijk is wettelijk vastgelegd dat levende personen niet op een zegel mogen worden afgebeeld.

Opmerkelijk: Kohl krijgt toch eigen zegel
© Bundesarchiv/E. Reineke (B 145 Bild-F074398-0021)
Helmut Kohl tijdens een persconferentie in 1987.

Alleen de Duitse bondspresident mag bij leven op een postzegel prijken. Veel CDU-ers hoopten dat er voor de 'eeuwige kanselier', 'de kanselier van de Duitse eenheid' een uitzondering kon worden gemaakt. Het was een terugkerend thema op partijcongressen, weet de Süddeutsche Zeitung.

Woensdag maakte minister Schäuble volgens de Süddeutsche bekend dat de postzegel er komt. Kohl is namelijk Europees ereburger en die mogen wèl worden geëerd met een zegel, of ze nou leven of niet.

Kanselier Merkel liet weten dat ze blij is met de zegel en dat hij hem verdient. De verhouding tussen de CDU'ers Merkel en Kohl is jarenlang gespannen geweest. Ooit stelde Kohl haar aan als minister in zijn kabinet en werd ze 'Kohls meisje' genoemd. Maar toen Kohls politieke carrière in 1999 weinig glorieus eindigde omdat hij betrokken bleek bij illegale partijfinanciering, distantieerde ze zich van hem. Dat ze inmiddels milder is gestemd over haar vroegere mentor bleek vorig jaar, toen ze hem lovend toesprak op zijn tachtigste verjaardag.

Kohl was kanselier van 1982 tot 1998. Hij is Europees ereburger vanwege zijn inzet voor de Europese integratie.

De waarde van de zegel en het ontwerp zijn nog niet bepaald. Daar gaat een commissie de komende maanden mee aan de slag.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger