Fischer spreekt Powell en Rice over Irak
Nieuwsflash

Achtergrond - 11 mei 2004

(11 mei 2004) De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer zal vandaag tijdens een werkbezoek in de Verenigde Staten zijn Amerikaanse collega Colin Powell ontmoeten. Morgen spreekt hij met veiligheidsadviseur Condoleezza Rice. Tijdens de gesprekken wil Fischer de mishandelingen van Irakese gevangenen door Amerikaanse soldaten aan de orde brengen. Ook de ministers Schily (Binnenlandse Zaken) en Zypries (Justitie) die ter voorbereiding van de G8-top in de Verenigde Staten zijn, hebben zich negatief over de mishandelingen in Irak uitgelaten.

Het bezoek van Fischer aan Amerika is onderdeel van het beleid de banden tussen beide landen aan te halen. De Verenigde Staten en Duitsland willen elkaar weer vaker consulteren. Ruim twee maanden geleden bezocht kanselier Schröder president Bush en maakten zij een officieel einde aan hun onenigheid over de oorlog in Irak. Fischer zal met Powell over de situatie in het Midden-Oosten en in Afghanistan spreken, maar vooral over de huidige ontwikkelingen in Irak. Daarbij wil hij de taken van de geplande overgangsregering in Irak aan de orde brengen en de rol van de Verenigde Naties daarin. Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zal Fischer dan ook de folteringen aanspreken. Voor zijn vertrek eiste de Duitse minister dat degenen die voor de mishandelingen in Irak verantwoordelijk zijn, worden gestraft.

Minister Zypries van Justitie pleitte ondertussen opnieuw voor de toetreding van de Amerikanen tot het Internationale Strafhof in Den Haag. "De schendingen van de mensenrechten door de bezetters in Irakese gevangenissen laten zien hoe belangrijk de strijd voor de globalisering van de grondrechten is. De daden in Irak laten zich door niets rechtvaardigen", aldus Zyrpies.

Minister Schily noemde de folteringen in Irak "een zware slag voor de coalitiemacht maar ook voor de strijd tegen het terrorisme. Het is een zwaar misdrijf tegen alles, wat Amerika representeert, zoals democratie en mensenrechten." De Duitse ministers willen er echter voor waken een betweterige houding aan te nemen bij hun gesprekken in de Verenigde Staten.

Ook bij de oppositiepartijen CDU en CSU groeit de kritiek op Amerika. Edmund Stoiber, CSU-partijleider, wil dat de Verenigde Naties een veel belangrijkere rol gaan spelen in Irak. De folteringen noemde hij een catastrofe. "Ook als CDU en CSU geregeerd hadden, waren er zonder VN-mandaat geen Duitse troepen naar Irak gestuurd", liet de voormalige kanselierskandidaat weten. Zijn CDU-collega Angela Merkel verwijt de Amerikanen een gebrek aan inschattingsvermogen als ze dachten dat de val van Saddam Hoessein direct tot een democratie in Irak zou leiden. Desalniettemin houdt ze aan het CDU/CSU-standpunt over de oorlog in Irak vast. Merkel steunde de Amerikanen destijds in de Irak-kwestie, al vond de CDU dat het besluit erover door de VN had moeten worden genomen. Guido Westerwelle van de FDP vindt dat de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld moet aftreden.

Süddeutsche Zeitung
Hetha Däubler Gmelin: USA vor das "Schurkengericht"

Die Welt
Fischer trifft Powell und Rice
In der Union wächst die Kritik an Washington

Der Spiegel
Fischer will mit Powell über Foltervorwürfe reden

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger