Omstreden akkoord over opleidingsplaatsen
Nieuwsflash

Achtergrond - 17 juni 2004

(17 juni 2004) Na maandenlang touwtrekken heeft de Duitse regering met het bedrijfsleven een akkoord bereikt over het aanbod van opleidingsplaatsen (Ausbildungsplatzabgabe). Hiermee heeft het bedrijfsleven bereikt dat een wet, die bedrijven moest dwingen scholieren praktijklessen te bieden, voorlopig van de baan is. Vrijwillig hebben ze nu beloofd dertigduizend opleidingsplaatsen en 25 duizend stageplekken te creëren. De vakbonden hebben echter veel kritiek op het akkoord.

Het akkoord werd gisteren in Berlijn bereikt. De dertigduizend opleidingsplaatsen moeten de door de slechte economische situatie weggevallen plekken compenseren. Het akkoord is drie jaar geldig. De regering heeft beloofd de wet, die het parlement al had goedgekeurd, maar waar de vertegenwoordiging van de deelstaten, de Bondsraad, nog over moest beslissen, op te schorten tot het najaar van 2005.

Minister van Economische Zaken Wolfgang Clement (SPD) en SPD-partijvoorzitter Franz Müntefering zijn tevreden met de afspraken die ze met het bedrijfsleven hebben gemaakt. "Dit is de beste oplossing", aldus Müntefering. "Meer kun je niet bereiken", vond Clement. Ook Die Grünen zijn blij met het akkoord. "Het wetsinitiatief heeft beweging in de zaak gebracht", zei fractievoorzitter Volker Beck. Die Grünen vinden dat een akkoord de jongeren meer kansen biedt dan een door de regering opgelegde wet.

De vakbonden zijn het hier niet meer eens. Voorzitter van de centrale Duitse vakbond DGB Michael Sommer vindt dertigduizend opleidingsplaatsen veel te weinig. Volgens hem waren er vorig jaar honderdduizend scholieren die geen plaats konden vinden. "Zonder wet zal het bedrijfsleven zich al snel niet meer aan haar belofte houden", voorspelde hij. De directeur van de Duitse werkgeversorganisatie BDA Reinhard Göhner lijkt dat te bevestigen: "Natuurlijk zullen wij ons best doen de beloftes na te komen, maar we geven geen garanties. Het is niet uitgesloten dat aan het eind van het jaar het aantal plaatsen in totaal minder is dan de beloofde dertigduizend."

Süddeutsche Zeitung
Regierung und Wirtschaft unterzeichnen Ausbildungspakt

Frankfurter Allgemeine Zeitung
"Ausdruck nationaler Kraftanstrengung"

Die Welt
Regierung und Wirtschaft schließen Ausbildungspakt

Der Spiegel
Wirtschaft will für nichts garantieren

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger