Gemengde reacties op Duitse zetel
Nieuws

Achtergrond - 24 september 2004

(24 september 2004) Frankrijk en Engeland hebben zich positief uitgesproken over Duitslands wens permanent lid te worden van de VN-Veiligheidsraad. Italië daarentegen heeft zich tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York donderdag negatief uitgelaten over Duitslands streven. De Verenigde Staten reageerden terughoudend.

In een voordracht voor de Algemene Vergadering van de VN in New York hield de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer donderdag een pleidooi voor een Duitse permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad. Dit streven werd beargumenteerd door het Duitse voorstel de Raad uit te breiden van 15 naar 24 leden en ook permanente zetels toe te kennen aan Japan, Brazilië, India en een Afrikaans land. Fischer zette zijn pleidooi kracht bij door te stellen dat het "de hoogste tijd" is om de Raad "aan te passen aan de nieuwe wereldorde". "Als we echt willen," aldus Fischer, "dat de beslissingen van de Raad als legitiem worden geaccepteerd en effectief worden omgezet, dan moeten we haar hervormen."

Volgens de Britse regering verdient Duitsland een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad. Minister van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië Jack Straw verklaarde bovendien achter Duitslands voorstel te staan de Veiligheidsraad met negen nieuwe leden uit te breiden. Ook Frankrijk stelde zich achter dit plan. Minister van Buitenlandse Zaken Michel Barnier stelde, dat door een permanent Duits lidmaatschap van de Veiligheidsraad de "representativiteit en legitimiteit van maatregelen van de Veiligheidsraad worden verbeterd."

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini sprak zich daarentegen onomwonden uit tegen een uitbreiding van het aantal permanente leden van de Veiligheidsraad, met de bewoordingen dat dit zou kunnen leiden "tot een splijting, tot frustratie en misschien zelfs tot een uit elkaar gaan" van de Raad. Ook de VS reageerden niet positief op het voorstel. Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell verklaarde het hervormingsplan van secretaris-generaal van de VN Kofi Annan te willen afwachten en reageerde dat hij momenteel niet in de positie is te zeggen "wie in de Veiligheidsraad zou moeten en wie niet".

Die Welt
Unterstützung und Ablehnung

Der Spiegel
Paris und London für ständigen deutschen Sitz

Süddeutsche Zeitung
Frankreich und Großbritannien für deutschen Sitz im Sicherheitsrat

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Paris und London für deutschen Sitz im Sicherheitsrat

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger