VS dreigen Duits VN-voorstel te blokkeren
Nieuws

Achtergrond - 13 juli 2005

(13 juli 2005) De VS hebben voor het eerst duidelijke stelling genomen tegen het Duitse streven om een vaste zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te krijgen. Tijdens de algemene vergadering van de VN in New York riepen zij op tot afwijzing van de resolutie die Duitsland samen met India, Brazilië en Japan (de zogenoemde G4) aanhangig wil maken ter hervorming van de Veiligheidsraad.

Shirin Tahir-Kheli, de speciale gezant van de VS voor de hervorming van de VN, lichtte deze houding toe door te wijzen op het gebrek aan brede steun voor het concept van de G4 in de algemene vergadering van de VN. Als de resolutie toch in behandeling wordt genomen en wordt goedgekeurd dreigen de Verenigde Staten de verwezenlijking van de resolutie te blokkeren. De VS hebben in de algemene vergadering van de VN weliswaar geen vetorecht, maar moeten als vast lid van de Veiligheidsraad het voorstel door het eigen parlement laten ratificeren. Ze hebben aangekondigd deze ratificatie te zullen traineren.

De G4-landen pleiten voor een herziening van de VN-veiligheidsraad, die in de nieuwe plannen van 15 naar 25 leden wordt uitgebreid. In het voorstel van de G4 worden er aan de huidige vijf vaste leden in de Veiligheidsraad zes vaste zetels toegevoegd, die niet zullen beschikken over het vetorecht. De zes permanente zetels zouden worden ingenomen door de G4-landen en twee Afrikaanse landen. Naast de uitbreiding van de vaste zetels wordt in het Duitse voorstel het aantal wisselende zetels uitgebreid met veertien leden, waarmee het totale aantal zetels op 24 komt.

De Duitse VN-representant Gunter Pleuger waarschuwde voor een te eigenmachtig optreden van de VS in de VN. De hervorming van de Veiligheidsraad is volgens Pleuger in “het grootste belang van de Verenigde Naties” en als het voorstel wordt aangenomen in de vergadering moeten die “één of twee” landen in de Veiligheidsraad zich afvragen of het verstandig is om de resolutie te blokkeren. VN-Secretaris-Generaal Kofi Annan heeft al eerder aangekondigd de Veiligheidsraad te willen hervormen. Hij maande tot kalmte en stelde dat de plannen zich nog in een “zeer vroeg stadium bevinden”.

Het voorstel van de G4-landen zal waarschijnlijk tijdens de VN-top van september uitvoerig worden besproken. Bij een eventuele stemming is een tweederde meerderheid van de 191 lidstaten vereist. De steun van de 53 landen van de Afrikaanse Unie, die nog met een eigen voorstel zullen komen, zou hierbij cruciaal zijn.

Die Welt
USA lehnen G-4-Vorschlag ab

Spiegel Online
USA stellen sich gegen Deutschlands Uno-Pläne

FAZ.NET
Amerika bremst deutsche UN-Ambitionen

ZDFHeute.de
USA gegen G4-Resolution zum Sicherheitsrat

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger