Politici willen hervorming onderwijsstelsel
Nieuws

Achtergrond - 15 september 2004

(15 september 2004) Gisteren is het jaarlijkse onderwijs-rapport van de OESO verschenen, waarin het Duitse onderwijsstelsel vooral in negatieve zin opvalt. De studie heeft in Duitsland een hernieuwde discussie over het onderwijs uitgelokt. Vooral SPD- en Grünen-politici zich sterk maken voor 'een school voor iedereen'.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vergelijkt elk jaar aan de hand van een veelvoud aan indicatoren het onderwijssysteem van haar leden. Duitsland eindigt bij veel van de kengetallen ruim onder het gemiddelde. Met name de lage investeringen in het onderwijs en de verouderde Duitse structuur van het onderwijs worden in het rapport gehekeld. Dat deze punten van kritiek ook al naar voren kwamen in de  PISA-studie van 2001, waarin het Duitse onderwijssysteem het erg moest ontgelden, maakt de uitkomsten van het rapport des te gevoeliger.

De OESO-studie is voor veel beleidsmakers daarom aanleiding om het debat over het onderwijs nieuw leven in te blazen. Vooral rood-groene politici maken zich sterk om de huidige structuur in het middelbare onderwijs van  Hauptschule, Realschule - de Duitse equivalenten van VMBO en HAVO - en gymnasium ten minste in de onderbouw te vervangen door een gemeenschappelijke schoolvorm. De meeste Duitse deelstaten kennen niet zoals Nederland een één- of tweejarige brugklas, die beslissend is voor de latere schoolvorm. Leerlingen worden direct na de basisschool op een bepaald niveau van vervolgonderwijs ingeschaald. Hierdoor is de mogelijkheid om van schoolniveau te wisselen maar zeer beperkt.

Het voorstel van een gemeenschappelijke schoolvorm komt van Grünen-fractievoorzitter in de Bondsdag Krista Sager, maar ook de Thüringer SPD-voorzitter Christoph Matschie houdt een kentering in het onderwijsbeleid voor noodzakelijk. "Het in drieën gedeelde schoolsysteem past beter bij een Middeleeuwse standenmaatschappij dan bij een moderne samenleving. […] Een 'school voor iedereen' werkt veel beter dan wanneer men kinderen zo vroeg al indeelt." De onderwijsminister van Sleeswijk-Holstein Ute Erdsiek-Rave wil van het model 'een school voor iedereen' zelfs een speerpunt maken in de rood-groene campagne voor de deelstaatverkiezingen van februari 2005.

Die Welt
Aus für das dreigliedrige Schulsystem?
OECD-Studie löst neue Debatte aus

Der Spiegel
Schulpolitik soll Wahlkampfthema werden
Deutschland spart sich die Bildung

Süddeutsche Zeitung
Gemeinsam lernen bis Klasse neun
Sorgenkind Bildungspolitik
Die Pisa-Studie 2001

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Merkel will mehr Ganztagsschulen

Berliner Zeitung
SPD und Grüne für neun Jahre Einheitsschule

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger