Die Grünen zien geen heil in 'Jamaica'-coalitie
Nieuws

Achtergrond - 23 september 2005

(23 september 2005) De eerste ronde van oriënterende gesprekken voor de kabinetsformatie is afgerond. Gisteren bespraken de CDU/CSU en Die Grünen de mogelijkheid om samen in een Jamaica-coalitie plaats te nemen. Vooral vanuit de Groene partij is er twijfel over de haalbaarheid van deze coalitie. Een korte ontmoeting tussen CDU/CSU en SPD, waarbij voor het eerst werd gesproken over een grote coalitie, volgde. Beide partijen zijn nog altijd vastbesloten de bondskanselier te leveren.

In een peiling van onderzoeksbureau Infratest Dimap ziet slechts een kwart van de Duitsers heil in een coalitie tussen de CDU/CSU, FDP en Die Grünen. De christen-democraten, die eerder deze week met de FDP spraken, wierven echter actief voor deze Jamaica-coalitie. Daarmee proberen ze een grote coalitie te vermijden. Naar nu blijkt waren de pogingen van de christen-democraten zonder succes. De gesprekken met Die Grünen krijgen vooralsnog geen vervolg.

Inhoudelijke bezwaren voor deze coalitie kwamen vooral van Die Grünen. Partijvoorzitter Claudia Roth, aanwezig bij de onderhandelingen, verklaarde in dagblad Münchner Merkur: “We hebben niet tegen zwart-geel gestreden, om nu alles maar te vergeten". Ook Renate Künast (Die Grünen), de huidige minister van Landbouw, uitte zich zeer sceptisch over een coalitie met de CDU/CSU en FDP: “Bij ons staat inhoud boven macht. En de inhoud komt bij groen en zwart niet overeen.”

De impasse tussen SPD en CDU/CSU duurt ondertussen onverminderd voort. De onderhandelingen tussen beide partijen worden ernstig gehinderd door de aanspraak van zowel Merkel als Schröder op het kanselierschap. Gisteren duurden de gesprekken tussen Stoiber, Merkel (CDU/CSU) en Müntefering, Schröder (SPD) een uur. Maandag zullen de partijen opnieuw rond de tafel gaan zitten.

In de Duitse media beperken politici zich tot ‘moddergooien’. De burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit (SPD), verklaarde dat Schröder de grote coalitie zou moeten aanvoeren, aangezien de SPD duidelijk de verkiezingen heeft gewonnen. Zijn eerdere opmerking in het televisieprogramma Berlin Mitte dat een coalitie zonder Schröder “onder omstandigheden mogelijk zou zijn” was volgens Wowereit “volledig uit zijn verband gerukt”.

Volgens Wolfgang Bosbach, vice-fractievoorzitter van de CDU, zou iemand “kanselier Schröder in alle rust moeten vertellen dat hij de verkiezingen heeft verloren en het veld moet ruimen”. Volgens Bosbach heeft de kanselier “al het zicht op de werkelijkheid verloren”.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger