Bezuinigingen Opel treffen Duitse fabrieken hard
Nieuws

Achtergrond - 14 oktober 2004

De bezuinigingen die het moederbedrijf van Opel, General Motors, in Europa wil doorvoeren, treffen vooral Duitsland hard. Het bedrijf maakt in Detroit bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers bekend dat het de komende twee jaar in Europa twaalfduizend banen zal schrappen. Vakbond IG Metall en de ondernemingsraad van Opel verwijten de leiding van het bedrijf slecht management.

(14 oktober 2004)

door de redactie

De bezuinigingen zullen vooral in de productie en de productieontwikkeling worden doorgevoerd. Er is niet bekend gemaakt of fabrieken moeten sluiten, maar in Duitsland vreest men dat door de saneringsmaatregelen 3500 banen zowel in Rüsselsheim als in Bochum zullen verdwijnen. General Motors, moederbedrijf van de dochterondernemingen Opel, Saab en Vauxhall, zal dit jaar voor de vijfde opeenvolgende keer verlies lijden in Europa. Naar verwachting gaat het daarbij om 500 miljoen euro.

De voorzitter van de ondernemingsraad van Opel, Klaus Franz, uit scherpe kritiek op het management van zijn bedrijf. De huidige crisis zou zijn veroorzaakt door verkeerde beslissingen die in de jaren negentig zijn gemaakt. Het management van zowel Opel als General Motors zou de sterke groei van dieselmotoren en nichemodellen hebben genegeerd. De werknemers van Opel hebben destijds al twee keer loon ingeleverd. "Wij hebben onze bijdrage al geleverd", aldus Franz. De voorzitter van de vakbond IG Metall in Noordrijn-Westfalen, Detlef Wetzel, waarschuwde ervoor dat de gevolgen van het mismanagement niet op de schouders van de werknemers terecht mogen komen. "Een concurrentie tussen de verschillende Opelfabrieken door middel van lagere lonen of bepaalde subsidies helpt niemand verder", aldus Wetzel.

Minister van Economische Zaken Wolfgang Clement (SPD) en de minister-president van Noordrijn-Westfalen Peer Steinbrück (SPD) willen vanmiddag met burgemeester Scholz en de ondernemingsraad in Bochum praten over mogelijke maatregelen. "We kunnen geen vervangende ondernemer spelen", aldus Steinbrück, "maar we kunnen wel helpen." Hij denkt daarbij aan de mogelijkheid dat andere ondernemers onderdelen van de fabriek zouden willen overnemen. Ook wil hij werknemers die hun baan kwijtraken helpen bij het vinden van een nieuwe baan. "Maar de mensen weten ook dat de politiek niet duizenden arbeidsplaatsen kan creëren."

Süddeutsche Zeitung
Lopez und die bösen Folgen

Frankfurter Allgemeine Zeitung
GM streicht 12.000 Stellen in Europa Steinbrück will nicht "Ersatz-Unternehmer spielen"

Die Welt
Opel: Es wird ernst für Rüsselsheim und Bochum

Der Spiegel
GM streicht 12.000 Stellen, Deutschland besonders hart betroffen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger