Duitslandweb logo Duitslandweb

'Turkse geheime dienst bespioneerde Duitse politicus 20 jaar geleden al'

Kort nieuws - 3 april 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Turkse geheime dienst MIT hield de Duitse politicus Cem Özdemir 20 jaar geleden al in de gaten. Dat zegt Bernd Schmidbauer, de coördinator van de geheime diensten onder kanselier Helmut Kohl, in Welt am Sonntag.

De bondsregering heeft Özdemir destijds ingelicht over het feit dat de Turkse geheime dienst MIT hem in het vizier had. Özdemir bevestigt dit. Hij kon uit wat hem over het dossier werd verteld opmaken dat de bron voor de informatie een Turkse journalist in Duitsland was. De huidige lijsttrekker van Bündnis 90/Die Grünen kwam in 1994 in de Bondsdag, als eerste parlementariër met een Turkse achtergrond. Hij werd toen al bedreigd vanwege de kritiek die hij op Turkije uitte. Vorige week meldden Duitse media dat de MIT aanhangers van Gülen in Duitsland bespioneert. Ook SPD-Bondsdaglid Michelle Müntefering zou voorkomen op de lijst met personen die in de gaten worden gehouden. Zij is voorzitter van de Duits-Turkse parlementariërgroep. Het Duitse OM doet onderzoek naar de spionage. Lees meer bij Welt Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger