Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel eist dat Erdogan ophoudt met nazi-vergelijkingen

Kort nieuws - 21 maart 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel heeft van de Turkse president Erdogan geëist dat hij ophoudt met tegen haar persoonlijk gerichte nazi-vergelijkingen. Ze dreigde met een verbod op campagne-optredens van Turkse politici in Duitsland.

Erdogan betichtte Merkel zondag van 'nazi-methoden' in een toespraak die door de Turkse televisie werd uitgezonden. Deze methoden zou ze inzetten tegen Turken in Duitsland en tegen Turkse politici die het land bezoeken. Erdogan insinueerde ook nog iets over gaskamers en concentratiekampen die bij het beleid zouden passen en zei dat Merkel terreurorganisaties niet moet ondersteunen maar uitwijzen.

Merkel reageerde op de uitspraken in Hannover, waar ze was voor de ict-beurs Cebit. "We zullen niet toelaten dat het doel steeds weer de middelen heiligt en elk taboe wordt gebroken zonder het leed in acht te nemen van degenen die onder het nationaal-socialisme zijn vervolgd en vermoord", aldus de kanselier. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Turkije enkele dagen geleden al duidelijk gemaakt dat Turkse politici alleen campagne kunnen voeren als ze zich houden aan de principes van de Duitse grondwet, benadrukte Merkel. Anders behoudt Duitsland zich het recht voor campagne-optredens te verbieden.

De Turkse vice-minister-president Kurtulmus heeft maandagavond tegen journalisten gezegd dat Turkse politici nazi-vergelijkingen maken uit zorgen om hun 'Europese vrienden', in de hoop dat die zich hun bloedige verleden herinneren en niet in de val van het nationaal-socialisme trappen.

Duitsland en Turkije zijn sinds enkele weken in conflict over optredens van Turkse politici die in Duitsland campagne willen voeren voor een Turks referendum op 16 april. Dat referendum moet Erdogan meer macht geven. In Duitsland wonen 1,4 miljoen Turken die aan het referendum mee mogen doen. Lees meer bij FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger