Duitslandweb logo Duitslandweb

Na referendum: Politici willen dat Duitse Turken beter integreren

Kort nieuws - 18 april 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitse politici willen dat Duitse Turken beter in Duitsland integreren en de Duitse grondwet en waarden erkennen. Dat zeggen zij als reactie op de uitslag van het Turkse referendum.

Bijna tweederde van de Turken in Duitsland, 63,1 procent, stemde in het referendum voor meer macht voor de Turkse president Erdogan. Erdogan won het referendum zondag met een nipte meerderheid van 51,4 procent. Minister De Maizière (CDU) van Binnenlandse Zaken verwacht nu van de Duitse Turken dat ze "aan een debat over een constructieve gemeenschappelijke toekomst deelnemen". Lijsttrekker van Die Grünen Cem Özdemir, zelf van Turkse komaf, concludeert dat Duitsland op het gebied van integratie nog een lange weg te gaan heeft en wil dat Turken in Duitsland de grondwet en de Duitse waarden erkennen. De Duitse regering moet meer doen om "hoofd en harten van de Duitse Turken" te bereiken, zegt hij. De CDU/CSU herhaalt haar eis voor strengere regels voor dubbele paspoorten.

Duitse politici eisen ook dat de onderhandelingen voor een toetreding van Turkije tot de EU nu worden stilgelegd. Daarnaast wil De Maizière dat snel duidelijk wordt of het referendum eerlijk verlopen is. Het referendum heeft de Duits-Turkse verhoudingen de afgelopen weken in een diepe crisis gestort, waarbij Erdogan Duitsland onder meer nazi-methoden verweet.

De bondsregering wil de dialoog met Turkije zo snel mogelijk weer oppakken. Kanselier Merkel en minister van Buitenlandse Zaken Gabriel hebben de Turkse regering opgeroepen de polarisatie van de Turkse samenleving tegen te gaan en een "respectvolle dialoog met alle politieke en maatschappelijke krachten te zoeken". Lees meer bij FAZ.net, tagesschau.de en Focus Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger