
Na referendum: Politici willen dat Duitse Turken beter integreren
Kort nieuws - 18 april 2017 - Auteur: Redactie DuitslandwebDuitse politici willen dat Duitse Turken beter in Duitsland integreren en de Duitse grondwet en waarden erkennen. Dat zeggen zij als reactie op de uitslag van het Turkse referendum.
Bijna tweederde van de Turken in Duitsland, 63,1 procent, stemde in het referendum voor meer macht voor de Turkse president Erdogan. Erdogan won het referendum zondag met een nipte meerderheid van 51,4 procent. Minister De Maizière (CDU) van Binnenlandse Zaken verwacht nu van de Duitse Turken dat ze "aan een debat over een constructieve gemeenschappelijke toekomst deelnemen". Lijsttrekker van Die Grünen Cem Özdemir, zelf van Turkse komaf, concludeert dat Duitsland op het gebied van integratie nog een lange weg te gaan heeft en wil dat Turken in Duitsland de grondwet en de Duitse waarden erkennen. De Duitse regering moet meer doen om "hoofd en harten van de Duitse Turken" te bereiken, zegt hij. De CDU/CSU herhaalt haar eis voor strengere regels voor dubbele paspoorten.
Duitse politici eisen ook dat de onderhandelingen voor een toetreding van Turkije tot de EU nu worden stilgelegd. Daarnaast wil De Maizière dat snel duidelijk wordt of het referendum eerlijk verlopen is. Het referendum heeft de Duits-Turkse verhoudingen de afgelopen weken in een diepe crisis gestort, waarbij Erdogan Duitsland onder meer nazi-methoden verweet.
De bondsregering wil de dialoog met Turkije zo snel mogelijk weer oppakken. Kanselier Merkel en minister van Buitenlandse Zaken Gabriel hebben de Turkse regering opgeroepen de polarisatie van de Turkse samenleving tegen te gaan en een "respectvolle dialoog met alle politieke en maatschappelijke krachten te zoeken". Lees meer bij FAZ.net, tagesschau.de en Focus Online
Lees meer over 'Maatschappij':

Berlijn opent opvanghuis voor arbeidsmigranten
De onderkomens van arbeidsmigranten in Berlijn zijn soms zo erbarmelijk dat de politie ze er direct weghaalt.

Aantal Duitse kerkgangers blijft dalen
Katholieken vormen de grootste religieuze gemeenschap in Duitsland. Maar steeds meer mensen verlaten de kerk.

Dansen voor Duitsers taboe op Goede Vrijdag
Met Pasen is ingetogenheid wettelijk afgedwongen in Duitsland.

Juridische kennis als wapen tegen rechtspopulisten
Burgermoed #4: Jurist Maximilian Steinbeis maakt de Duitse samenleving alert op de zwakke plekken in de rechtsstaat.
Reacties
Geen reacties aanwezig