Start WK-kaartverkoop met zwart randje
Nieuws

Achtergrond - 1 februari 2005

(1 februari 2005) Sinds middernacht is het mogelijk kaarten te bestellen voor de 64 wedstrijden van het wereldkampioenschap voetbal 2006 in Duitsland. Het begin van de verkoop had een feestelijk tintje moeten krijgen, maar wordt nu overschaduwd door een zich ras uitbreidend omkoopschandaal in de Duitse voetbalcompetitie.

Al meer dan vijftigduizend voetbalfans hebben in de eerste uren van 1 februari kaarten besteld. Zij maken evenwel niet méér kans op kaarten dan degenen die op 31 maart, de laatste dag van de inschrijving, kaarten bestellen. Op 15 april worden de 812 duizend beschikbare kaarten tussen alle bestellingen verloot.

Daarmee gaat minder dan eenderde van de totale 3,37 miljoen kaarten in de vrije verkoop. De vice-president van het WK-organisatiecomité, Wolfgang Niersbach, wees niettemin de kritiek af dat dit aantal te klein is, met het argument dat zelfs met twee of drie keer zo kaarten in de losse verkoop “het niet voldoende zou zijn, omdat de belangstelling voor kaarten zo groot is”.

De start van de voorverkoop voor het WK in 2006 wordt overschaduwd door een omkoopschandaal in de Duitse voetbalcompetitie, dat zich snel lijkt uit te breiden. “Ik durf het niet meer te bagatelliseren, nu voortdurend nieuwe namen worden genoemd”, zegt Gerhard Mayer-Vorfelder, voorzitter van de Duitse voetbalbond DFB. Eerder probeerde hij de manipulatie van wedstrijden door scheidsrechter Robert Hoyzer af te doen als een individueel geval.

Inmiddels doet een speciaal door de DFB ingestelde commissie onderzoek naar de rol in het schandaal van dertien spelers en scheidsrechters uit Dresden, Chemnitz, Paderborn, Essen, Oberhausen, Duisburg en het Rijn-Main gebied. In Berlijn is de politie afgelopen weekend een café binnengevallen, van waaruit de manipulatie van wedstrijden naar verluidt door de Kroatische maffia werd gecontroleerd. Na Hoyzer hebben inmiddels ook de Nederlandse speler Thijs Waterink van SC Paderborn en de reserve-doelman van Dynamo Dresden Ignac Kresic bekend geld te hebben aangenomen.

Kaarten bestellen via de officiële FIFA-site

Die Welt
Akte Hoyzer: Namen von Verdächtigen veröffentlicht
Waterink nahm Geld für die Mannschaft an
Fussball-Betrugsaffäre weitet sich dramatisch aus

Der Spiegel
Erstes Bundesliga-Spiel unter Verdacht
Oddset-Fax setzt DFB-Spitze unter Druck
HSV bestreitet Paderborner Vorwürfe
Gewerkschaft moniert "wilde Spekulationen"

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Immer neue Namen, Kritik am DFB wächst

Süddeutsche Zeitung
Erste Spieler gestehen
DFB-Spitze hat Warnungen ignoriert
Wie der DFB sich aus der Verantwortung zu stehlen versucht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger