Kritiek op kaartverkoop WK voetbal 2006
Nieuws

Achtergrond - 2 december 2005

(2 december 2005) De Duitse consumentenorganisatie Bundesverband der Verbraucherzentralen (VZBV), laat de verkoopmethode van de kaarten voor het wereldkampioenschap voetbal (WK) volgend jaar in Duitsland, juridisch onderzoeken. Volgens de VZBV probeert het organisatiecomité van het WK met de verkoopvoorwaarden op ongeoorloofde wijze winst te maken.

De klacht van de consumentenorganisatie richt zich tegen de verkoop van zogenoemde Optionstickets. Dit zijn kaarten die voor sponsors en organisaties gereserveerd zijn, maar mogelijk niet gebruikt worden en weer terug worden gegeven aan het organisatiecomité. Voetbalfans kunnen zich inschrijven voor deze kaarten en komen op een wachtlijst. Het geld voor de tickets, en wel de duurste variant, wordt daarbij direct van hun rekening afgeboekt.

Wie uiteindelijk toch geen kaarten krijgt, ontvangt pas na het WK zijn geld terug, na aftrek van service- en reserveringskosten. Dat betekent dus dat het organisatiecomité in sommige gevallen negen maanden lang geld beheert van mensen aan wie ze uiteindelijk niets leveren. Als de besteller wel kaarten krijgt, moet hij verzendkosten betalen, zelfs als hij zijn kaarten zelf komt afhalen. De extra kosten kunnen tientallen euro's bedragen.

"Wij hebben de indruk dat het hier in de eerste plaats gaat om geld innen", aldus een bestuurslid van de VZBV. De VZVB heeft bij de rechter in Frankfurt am Main bezwaar aangetekend tegen de kaartverkoopmethode en wil dat die onmiddellijk wordt verboden. De Duitse Europarlementariër Alexander Graf Lambsdorff (FDP) wil bovendien dat de Europese Commissie onderzoekt of de internationale voetbalorganisatie FIFA haar monopolie misbruikt voor winstdoeleinden.

Vice-voorzitter van het Duitse organisatiecomité Horst Schmidt reageert "gelaten" op de aanklachten. Volgens hem levert de verkoop van de Optionstickets juist voordeel op voor de voetbalfans, omdat op deze manier extra kaarten beschikbaar komen. De betaling vooraf en de extra kosten zijn volgens hem nodig omdat eerder, in de eerste verkoopfase, veel bestelde kaarten niet betaald zijn. "De kaartverkoop is zeer complex en voor buitenstaanders niet altijd direct te begrijpen", aldus Schmidt.

Franz Beckenbauer, voorzitter van het Duitse organisatiecomité, ging dinsdag bij zijn bezoek aan Nederland ook in op de problemen rond de kaartverkoop. "Bij de eerste verkoopronde via internet waren tien miljoen bestellingen geplaatst voor 812 duizend kaarten", aldus Beckenbauer. De FIFA probeert 8 procent van de kaarten per wedstrijd voor de spelende landen te waarborgen. Dat betekent dat de KNVB 8 procent van de kaarten krijgt voor de wedstrijden die Nederland speelt. Het uiteindelijke aantal kaarten is daarom afhankelijk van de grootte van het stadion waarin de landen spelen. 

De loting voor de poules en de verdeling van de stadions wordt op 9 december bekend gemaakt. 

FAZ.NET
Verbraucherschützer klagen gegen Ticketverkauf

Spiegel Online
Streit um nebulöse Gebühren eskaliert

ZDF Heute.de
Streit um WM-Tickets geht vor Gericht

Der Tagesspiegel
Rechtsstreit um WM-Tickets

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger