Voetbalkoorts in München, geldzorgen in Leipzig
Nieuwsflash

Achtergrond - 4 februari 2004

(4 februari 2004) De voorbereidingen voor het wereldkampioenschap voetbal in 2006 lopen in Beieren op volle toeren. Onlangs maakte de wereldvoetbalorganisatie FIFA bekend dat het officiële openingsfeest van het WK 2006 in München zal worden gehouden. Reden voor de regering van minister-president Stoiber om een 'Task Force Fußball WM' op te richten en München tot hoofdstad van het wereldvoetbal uit te roepen.

De Beierse ministers Otto Wiesheu (Economie) en Monika Hohlmeier (Onderwijs, dochter van Franz Josef Strauss) staan aan het hoofd van de 'Task Force Fußball WM' en hebben grootse plannen. In juli van dit jaar moet een internationaal congres georganiseerd worden, 'Visionen des Fußballs', waarvoor Nelson Mandela als eregast zal worden uitgenodigd. Tijdens dit congres start een groot opgezette campagne, waarin Beieren als "attractieve, moderne, sterke deelstaat" en München als "hoofdstad van het wereldvoetbal" moet worden gepresenteerd, aldus minister-president Edmund Stoiber tijdens een zitting van zijn kabinet.

Het congres moet van 27 tot en met 29 juli 2005 rond de 1500 sportjournalisten, mediamanagers, sportwetenschappers, sportartsen, mensen uit het bedrijfsleven en branchefunctionarissen vanuit de hele wereld naar de Beierse hoofdstad trekken. Zij zullen daar getrakteerd worden op een "Gesamtschau van voetbal, politiek, gezondheid- en trainingswetenschappen, economie en media", aldus minister Hohlmeier, "zoals die nog nooit eerder heeft plaatsgevonden." Voor deze manifestatie en de campagne heeft de regering 1 miljoen euro gereserveerd.

Onlangs heeft de sportcommissie van de Deutscher Städtetag (DTS, de vereniging van Duitse steden) kritiek geuit op de hoge kosten die het WK voetbal met zich meebrengt. Veel Duitse steden zitten erg krap bij kas en hebben geen geld voor extra's. Zo maakt de burgemeester van Leipzig, Holger Tschense, zich ernstige zorgen. Het aanpassen van het voetbalstadion in Leipzig aan de eisen van de FIFA kost 3 miljoen euro, die de stad niet heeft. Het is onduidelijk wie dit moet betalen.

Süddeutsche Zeitung
Stoiber: München ist Hauptstadt des Weltfußballs

Eurosport
WM 2006: Kritik an Kosten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger