Bondsdag: Turkije moet verleden verwerken
nieuws

Achtergrond - 22 april 2005

(22 april 2005) De Bondsdag, het Duitse parlement, wil een motie aannemen waarin Turkije wordt aangespoord de massamoord op de Armeense bevolking, negentig jaar geleden, niet langer te ontkennen. De Turkse ambassadeur is fel tegen de motie. Hij waarschuwt ervoor dat die de relatie tussen Duitsland en Turkije zeer ernstig zal schaden.

De fractie van de CDU/CSU heeft de motie voorgesteld, om aan de massamoord op en de verdrijvingen van de Armeense bevolking in 1915 en 1916 te herinneren. Aanstaande zondag is het negentig jaar geleden dat deze genocide begon. Turkije heeft echter altijd ontkend dat het verantwoordelijk is voor de moord op 1,5 miljoen Armenen.

In de motie worden woorden als volkerenmoord en genocide overigens niet genoemd. CDU-afgevaardigde Christoph Bergner, die het initiatief tot de motie nam, benadrukte dat het er niet om gaat de Turkse regering en bevolking op de beklaagdenbank te zetten, maar om de Turken "te betrekken bij de Europese herinneringscultuur". Afgevaardigden van de andere partijen stemden hiermee in. De CDU wees er ook nadrukkelijk op dat de motie niet bedoeld is om de toetreding van Turkije tot de Europese Unie te bemoeilijken. In de motie wordt bovendien uitdrukkelijk genoemd dat Duitsland medeverantwoordelijk is voor wat er negentig jaar geleden in Armenië is gebeurd. Berichten van de Duitse ambassade werden destijds door de regering van het Keizerrijk genegeerd, om Turkije tijdens de Eerste Wereldoorlog aan Duitse zijde te houden.

Sinds het plan voor de motie in februari bekend werd gemaakt, heeft Turkije geprobeerd de indiening ervan te voorkomen. De Turkse ambassadeur in Duitsland, Mehmet Ali Irtemcelik, noemt de motie een poging de Turkse geschiedenis in een kwaad daglicht te stellen en de betrekkingen van Turkije met Duitsland en de EU "te vergiftigen". Het zou Turkije en de drie miljoen in Duitsland levende Turken ertoe dwingen "uit deze houding censequenties te trekken".

Armenië hoorde tot en met de Eerste Wereldoorlog bij het Ottomaanse Rijk. In 1920 werd het ingelijfd bij de Sovjet-Unie. Sinds 1991 is het een kleine zelfstandige republiek in het zuiden van de Kaukasus. De betrekkingen met Turkije liggen moeilijk.

Der Spiegel
Türkischer Botschafter droht dem Bundestag

Die Welt
Bundestag fordert von Türkei Aufarbeitung der Vergangenheit
"Die Türkei muß Genozid anerkennen"

FAZ-NET
Armeniens Präsident: Türkei leugnet die Vergangenheit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger