Straat in Berlijn vernoemd naar Rudi Dutschke
Nieuws

Achtergrond - 30 augustus 2005

(30 augustus 2005) De linkse krant Tageszeitung (TAZ) heeft een succes behaald: Berlijn krijgt een Rudi Dutschkestraat. Hiermee komt een einde aan een lange strijd voor erkenning van de leider van de Außerparlementarische Opposition (APO), het georganiseerde studentenprotest dat eind jaren zestig in de Bondsrepubliek plaatsvond.

Het voorstel voor de naamsverandering werd gisteren in de deelraadvergadering Friedrichhain-Kreuzberg door Die Linkspartei en Die Grünen in stemming gebracht. Met 26 tegen 21 stemmen werd besloten een deel van de Kochstraat om te dopen in Rudi Dutschkestraat. Het oorspronkelijke idee was een jaar geleden ontstaan bij de linksalternatieve krant Tageszeitung, wiens hoofdkantoor sinds 1989 aan de Kochstraat is gevestigd.

Rudi Dutschke gold eind jaren zestig als de leider van het studentenprotest in Berlijn. Hij protesteerde tegen de oorlog in Vietnam, de Notstandsgesetze en de grote coalitie van CDU/CSU en SPD (1966-1969). In 1968 werd Dutschke op de Berlijnse Kürfurstendamm in het gezicht geschoten en raakte daarbij levensgevaarlijk gewond. De dader was Josef Erwinn Bachmann, een ongeschoolde huisschilder en lezer van boulevardkrant Bild. Hij verklaarde “communistenzwijn”-Dutschke te willen doden. Bild had Dutschke eerder bestempeld als “Volksvijand nummer 1”. Het uitgeversconcern Springer, dat de krant uitgaf, werd voor de aanslag verantwoordelijk gehouden en het doelwit van verdere protestacties. Saillant detail is dat het hoofdkantoor van Springer nog steeds een ingang aan de Kochstraat heeft.

In 1969 emigreerde Dutschke naar Engeland en vestigde zich later in Denemarken. Hij reisde in de jaren zeventig nog geregeld naar Duitsland waar hij deelnam aan demonstraties tegen de oorlog in Vietnam en het gebruik van kernwapens. Rudi Dutschke overleed in 1979 als gevolg van een inzinking, een late consequentie van de aanslag in 1968.

De Berlijnse CDU trok gisteren de noodzaak van een herbenoeming in twijfel en typeerde het als een “reclamestunt”. Peter Unfried, plaatsvervangend hoofdredacteur van de Tageszeitung, was echter zeer tevreden en noemde de benoeming van de Rudi Dutschkestraat “een voltrekking van een historische verzoening tussen generaties en het politieke kamp”.

Die Tageszeitung
Versöhnung der Generationen

Spiegel Online
Eine Rudi Dutschke-Straße für die Hauptstadt

Berlin Online
Rudi Dutschke kommt auf Straßenschild in Kreuzberg 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger