CDU/CSU wil grondwetswijziging
Nieuws

Achtergrond - 16 februari 2006

(16 februari 2006) Regeringspartij CDU/CSU wil de mogelijkheid tot een grondwetswijziging onderzoeken. Daarmee reageert de partij op de uitspraak van het hoogste Duitse gerechtshof in Karlsruhe, dat gisteren verklaarde de omstreden luchtveiligheidswet in strijd te achten met de grondwet.

“Voor ons is de kwestie nog niet van tafel”, aldus CDU-fractievoorzitter Volker Kauder. Samen met partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble wil hij onderzoeken of een grondwetswijziging mogelijk is. Daarmee moet de omstreden wet uit 2004 weer in kracht treden en moeten tegelijk de barrières worden weggenomen, die de inzet van het leger tijdens het WK belemmeren.

De luchtveiligheidswet – een directe reactie op de aanslagen van 11 september 2001 – moest het de luchtmacht mogelijk maken gekaapte vliegtuigen neer te halen, voordat zij als instrument voor aanslagen konden worden gebruikt. Het Bundesverfassungsgericht in Karslruhe verklaarde die wet afgelopen woensdag in strijd met de grondwet, omdat de inzet van het leger – en dus ook van de luchtmacht – in Duitsland zelf aan strenge voorwaarden is gebonden. Bovendien zouden de onschuldige inzittenden het slachtoffer worden van het neerhalen van een passagiersvliegtuig.

De CDU/CSU wil nu de paragraaf over de binnenlandse inzet van het leger versoepelen. Dan zou de luchtmacht bevoegd zijn tenminste onbemande vliegtuigen neer te schieten, of gekaapte vliegtuigen zonder passagiers. Bovendien zou het leger dan ingezet kunnen worden om de politie te helpen met beveiligingstaken tijdens het WK deze zomer. De regering steggelt al sinds december over de inzet van het leger tijdens het WK voetbal. De SPD wil vasthouden aan het verbod dat de grondwet stelt.

SPD-fractievoorzitter Peter Struck roept Schäuble op zijn pogingen het leger in te zetten te staken. De rechters hebben aan diens wensen “ondubbelzinnig paal en perk gesteld”. Struck, minister van Defensie onder kanselier Schröder, zegt het initiatief van de christen-democraten dan ook niet te steunen. “Wat mij betreft is deze zaak afgehandeld.” Volker Beck van Die Grünen sprak zijn vreugde uit dat de omstreden wet op wezenlijke punten is “afgeschoten”.

De rechtszaak tegen de luchtveiligheidswet was onder andere aanhangig gemaakt door de vroegere FDP-politici Burkhard Hirsch en Gerhart Baum. Zij juichten de uitspraak toe als een “historisch besluit”.

Spiegel Online
Union beharrt auf Grundgesetzänderung

Süddeutsche.de
Union will das Grundgesetz ändern
An den Grenzen des Rechts

FAZ.NET
Union beharrt auf Bundeswehr-Einsatz beim Objektschutz
Passagiere dürfen nicht geopfert werden

Die Welt.de
Union will das Grundgesetz ändern

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger