Duitse dienstplicht opnieuw onder vuur
Nieuws

Achtergrond - 20 januari 2005

(20 januari 2005) Het hoogste bestuurlijke gerechtshof in Leipzig heeft de regering woensdag in het gelijk gesteld in een zaak tegen een 22-jarige student, die het niet eens was met zijn dienstplichtoproep. Het gerechtshof weerlegde daarmee een eerder oordeel, dat het huidige dienstplichtsysteem in strijd zou zijn met de grondwet. Vanuit verschillende partijen kwam niettemin kritiek op de uitspraak van gisteren.

De student was naar de rechter gestapt om een aanklacht in te dienen tegen het systeem, dat maar een beperkt aantal van de mannen van dienstplichtige leeftijd daadwerkelijk oproept. Dat komt, omdat de sinds anderhalf jaar geldende dienstplicht kent een aantal uitzonderingsregels kent. Zo is de uiterste dienstplichtige leeftijd van 25 teruggeschroefd naar 23 jaar. Ook hoeven getrouwde mannen niet meer aan de dienstplicht te voldoen. De student klaagde de staat daarom aan voor ongelijke behandeling, en kreeg in april 2004 gelijk van het bestuurlijke gerechtshof in Keulen. Die verklaarde dat het huidige systeem op willekeur berust en daarom indruist tegen de grondwet.

Het gerechtshof in Leipzig herriep die uitspraak gisteren. Het systeem gaat niet in tegen de grondwet, omdat de dienstplicht berust op wettelijk bepaalde uitzonderingsgevallen. Daarmee heeft de wetgever gereageerd op een geringer aantal beschikbare plaatsen in het leger, juist om willekeur te vermijden.

Vanuit verschillende fracties in de Bondsdag kwam kritiek op die uitspraak, omdat ze niet recht zou doen aan de praktijk. Feit blijft, dat “minder dan éénvijfde van het aantal mannen uit een jaargang” zijn dienstplicht volbrengt, aldus een woordvoerder van regeringspartij Die Grünen. Omdat daarmee volgens de partij de dienstplicht feitelijk niet meer bestaat, pleitte zij opnieuw voor een beroepsleger.

De oppositionele CDU/CSU-fractie riep minister van Defensie Peter Struck (SPD) op, meer te doen om gelijke behandeling te waarborgen. “Deze keer is Struck er nog met een blauw oog vanaf gekomen”, aldus de defensiewoordvoerder van de fractie. De liberale FDP-fractie wil de dienstplicht, als “relict uit de tijd van de Koude Oorlog”, zo snel mogelijk afschaffen.

Der Spiegel
Einberufungspraxis ungerecht, aber Verfassungskonform
Grüne und Liberale fordern Abschaffung der Wehrpflicht

Die Welt
Bundesrichter weisen Klage gegen Wehrpflicht ab

Frankfurter Allgemeine Zeitung
"Wehrgerechtigkeit gewahrt"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger