Honderd dagen Merkel
De grote coalitie benut haar kansen voorlopig

Achtergrond - 1 maart 2006

(1 maart 2006) In Duitsland is het vandaag politieke Aswoensdag, de dag waarop de Duitse partijen elkaar traditioneel op gezellige bijeenkomsten flink aanvallen. Maar het is ook de dag dat de grote coalitie precies honderd dagen in ambt is. De balans valt voor bondskanselier Angela Merkel (CDU) onverwacht positief uit, dus veel gescheld zal Aschermittwoch dit jaar waarschijnlijk niet opleveren.

Vorig jaar kon dergelijk nieuws nog zorgen voor weer een nieuwe paniekaanval in het land. Nu worden de cijfers met relatieve gelatenheid aangenomen. Misschien is dat wel het meest tekenend voor de stemming in Duitsland. Het toont in ieder geval het vertrouwen dat Merkel en haar grote coalitie voorlopig krijgen. De hoop leeft dat christen- en sociaal-democraten de binnenlandse problemen net zo eensgezind te lijf gaan als Merkel en Steinmeier op het internationale toneel. CDU/CSU en SPD bezitten daartoe samen unieke mogelijkheden, zolang de wil er maar is.

Voor de verkiezingen in september werd de dreiging van een grote coalitie in Duitsland met angst en beven afgewacht. Het Duitse politieke systeem met twee grote volkspartijen gaat er tenslotte vanuit dat altijd één de regering vormt en de ander voor een krachtige oppositie zorgt. Nu concludeert Hubert Kleiner in Spiegel Online: “Je krijgt bijna de indruk dat veel mensen zich geërgerd afvragen waarom die grote coalitie niet veel eerder kwam.”

Pim Huijnen is redacteur van het Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger