Schäuble en Stoiber willen inburgeringstests
Nieuws

Achtergrond - 13 maart 2006

(13 maart 2006) Minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU) en minister-president van Beieren Edmund Stoiber (CSU) willen inburgeringstests voor immigranten verplichten. Schäuble beschouwt het Nederlandse immigratiebeleid als goed voorbeeld. "Nederland doet dingen die wij ook moeten proberen."

Schäuble en Stoiber pleiten voor verplichte inburgerings- en taaltests voor immigranten. In de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung neemt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken het Nederlandse integratiebeleid van minister Rita Verdonk (VVD) als voorbeeld. Schäuble wil dat via een test wordt aangetoond of immigranten bereid zijn te integreren. Op basis daarvan kan worden bepaald of iemand het Duitse staatsburgerschap toegekend krijgt. Volgens de minister kun je de bereidheid te integreren meten via gesprekken, zoals de deelstaat Baden-Württemberg dat in januari voorstelde. Ook het idee al in het land van herkomst tests uit te voeren - zoals Nederland dat doet - vindt Schäuble interessant. 

Schäuble wil nu in zijn ministerie onderzoeken hoe je taalcursussen en taaltests in het land van herkomst kunt organiseren. "Dat kan met audiovisuele hulpmiddelen. Je kunt de test zelfs via de telefoon laten doen", aldus de minister. De taaltest die minister Verdonk heeft ingevoerd, zal vanaf 15 maart op de Nederlandse ambassade in het land van herkomst via een spraakcomputer worden afgenomen. De invoering ervan heeft veel vertraging opgelopen omdat de kwaliteit van de examens lange tijd niet kon worden gegarandeerd. Ook nu nog heerst onzekerheid over de tests. Die worden binnenkort nog een keer onder de loep genomen. Door middel van de test, voorafgegaan door een taal- en integratiecurusus, moet de immigrant in zijn nieuwe land makkelijker kunnen integreren.

De Beierse minister-president Stoiber pleit tegelijkertijd in Die Welt voor een nationale inburgeringsstandaard. Op dit moment bepalen de deelstaten elk hun eigen inburgeringsbeleid. Tijdens de volgende conferentie van de Duitse minister-presidenten komend najaar wil Stoiber de staatsburgertest op de agenda zetten. "Wie Duits staatsburger wil worden moet ons land en onze waarden kennen en onze rechtsorde erkennen." Centraal daarbij staat de kennis van de Duitse taal. "De Duitse taal is de beslissende factor voor integratie en werk", aldus Stoiber. In Beieren worden peuters al op hun taarvaardigheden getest en zonodig naar een taalcurusus gestuurd.

Schäuble vindt een dvd van de Nederlandse overheid waarop de basisbeginselen van Nederland aan immigranten worden uitgelegd, een interessante methode. Het gaat daarbij onder andere om een passage waarin Nederlandse vrouwen topless op het strand te zien zijn. "Het is goed voor moslims om te weten dat het je op het strand in Nederland kan gebeuren dat je schaars geklede vrouwen ziet. Als je dat niet wilt, moet je niet naar dat land gaan", aldus de minister.

Ook als het gaat om het voorkomen van gedwongen huwelijken is Nederland een voorbeeld voor Schäuble. De minister wil dat immigranten alleen met vrouwen uit het land van herkomst mogen trouwen als zij minstens 21 jaar oud zijn. Zij moeten dan al in het land van herkomst al Duits leren. "Ik voel me overigens bevestigd door het feit dat Nederland het precies zo doet", aldus Schäuble. Het probleem is dat de Duitse grondwet het verhogen van de leeftijd om te trouwen naar 21 jaar niet toestaat, omdat voor de grondwet iedereen gelijk is. 

Overigens wil de minister ook dat Duitsers zelf veranderen. "Zolang Duitsers zoveel problemen met hun nationale identiteit hebben, is het moeilijk anderen te zeggen dat ze Duits moeten worden", luidt de kritiek van veel Turken volgens Schäuble terecht. "We moeten als Duitsers wat meer met onszelf in het reine komen en ons verleden accepteren. Wie Duitser wil worden moet het Duitse verleden als zijn eigen nationale verleden aannemen."    

FAZ.NET
Schäuble: „Der Islam ist keine Bedrohung für uns”

Die Welt
Initiative für bundesweite Einbürgerungstests

Der Tagesspiegel
Schäuble für Einwanderer-Sprachtests

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger