Rechter verbiedt doorgestreept hakenkruis
Nieuws

Achtergrond - 29 september 2006

(29 september 2006) Een rechtbank in Stuttgart heeft het dragen en verspreiden van anti-nazi-symbolen zoals doorgestreepte hakenkruisen verboden. De uitbater van een webwinkel die toegetakelde swastika’s op kleding en buttons verkoopt, kreeg een boete van 3600 euro.

Gemutileerde en verbrokkelde hakenkruisen zijn met name onder Duitse punkers en in de linkse alternatieve scène erg populair. De symbolen onderstrepen de antifascistische gezindheid van de drager.

Het Openbaar Ministerie in Stuttgart ziet dat anders. Een verbrijzeld hakenkruis blijft een hakenkruis, vindt de aanklager. Tonen van nazi-symbolen is in Duitsland verboden. Begin dit jaar ging het OM daarom over tot de vervolging van de internet-shop Nix Gut van eigenaar Jürgen Kamm. In het assortiment van Nix Gut bevindt zich een grote hoeveelheid aanstekers, stickers en t-shirts met daarop nazi-symbolen in verschillende stadia van ontbinding.

Het OM ging het erom paal en perk te stellen aan de verbreiding van “ongrondwettelijke” symbolen, ongeacht voor welk doeleinde ze worden gebruikt. De gewraakte parafernalia herbergen volgens de aanklager bovendien het gevaar in zich dat neutrale toeschouwers, buitenlanders bijvoorbeeld, in verwarring zouden kunnen raken. Zo is de afbeelding van een poppetje dat een hakenkruis in de vuilnisemmer gooit, voor tweeërlei uitleg vatbaar: het figuurtje zou de swastika er ook uit kunnen vissen.

Politici van de SPD en Die Grünen hebben vol onbegrip gereageerd. Volker Beck, de Groene woordvoerder op het gebied van mensenrechten, zei dat justitie een groep mensen criminaliseert die juist pal staat tegen elke vorm van fascisme.

Nix Gut-eigenaar Kamm legt zich niet bij het vonnis neer en heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan. Hij weigert de verkoop van de omstreden accessoires te staken en verwacht vrijspraak. Zijn webwinkel biedt inmiddels ook t-shirts aan met de tekst “Wir lassen uns das dagegensein nicht verbieten” (We laten het ons niet verbieden ertegen te zijn) - mét doorgestreept hakenkruis uiteraard.

Tagesspiegel.de
Staatsanwalt fordert Geldstrafe

Die Welt
Verkauf von Anti-Nazi-Symbolen ist strafbar

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger