Duitslandweb logo Duitslandweb

Meerdere deelstaten willen nikaab op scholen verbieden

Kort nieuws - 5 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Meerdere deelstaten in Duitsland willen het dragen van gezichtsbedekkende kleding op scholen en universiteiten verbieden. Aanleiding is de uitspraak van een rechter in Hamburg die het dragen van een nikaab op school toestond.

Er is geen juridische basis voor het verbod op gezichtsbedekkende kleding - zoals nikaabs of boerka's - op scholen en universiteiten, bepaalde de rechter in Hamburg maandag. Overheidsinstanties in de deelstaat wilden een 16-jarige scholiere het dragen van een nikaab op haar beroepsopleiding verbieden. Maar zij heeft recht op de wettelijk vastgelegde vrijheid van geloof, aldus de rechter.

Onderwijs is in Duitsland een deelstaataangelegenheid. In verschillende deelstaten, zoals in Hamburg en Baden-Württemberg, willen politici nu de eigen schoolwet aan te passen om het dragen van gezichtssluiers in het onderwijs te verbieden. Op scholen en universiteiten moeten scholieren en docenten elkaar in het gezicht kunnen kijken, zeggen zij. Sleeswijk-Holstein gaat de schoolwet aanpassen na een verzoek van de universiteit van Kiel om gezichtssluiers te verbieden. Maar daar werken ze aan een compromis, omdat regeringspartij Die Grünen aan de vrijheid van godsdienst wil vasthouden en streng gelovige vrouwen de toegang tot onderwijs niet wil ontzeggen.

Andere deelstaten - Berlijn, Saksen, Bremen, Hessen, Thüringen en Noordrijn-Westfalen - vinden gezichtsbedekkende kleding in het onderwijs ook niet gewenst, maar hebben geen plannen de schoolwet aan te passen. Het probleem doet zich daar niet voor of ze hebben andere regelingen om het op te lossen, zeggen zij. Lees meer bij tagesspiegel.de en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger