Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholen in meerdere deelstaten geopend, met aanpassingen

Kort nieuws - 10 augustus 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In de deelstaten Sleeswijk-Holstein, Berlijn en Brandenburg gaan vandaag de scholen weer van start. De scholen gaan weer volgens regulier rooster opereren. Per deelstaat worden verschillende maatregelen ingezet om de verspreiding van het coronavirus op scholen tegen te gaan.

In Sleeswijk-Holstein geldt voor de kinderen vanaf klas 7 (rond het 13e levensjaar) een aanbeveling om een mondkapje te dragen. Het is dus niet verplicht om er een te dragen. Een school in de deelstaat werd al voor de start van het nieuwe schooljaar uit voorzorg gesloten, omdat een lerares met het coronavirus was besmet.

In Berlijn is het dragen van een mondkapje op school wel verplicht. Zowel docenten als scholieren moeten een mondkapje dragen op de gang en in ontmoetingsruimtes, maar niet in het klaslokaal of op het schoolplein. In het klaslokaal geldt geen verplichte minimumafstand. Ook de deelstaat Brandenburg voert een mondkapjesplicht in, ook daar niet op het schoolplein en in het klaslokaal. Bovendien moeten de leraren anderhalf meter afstand houden van elkaar, scholieren hoeven zich niet aan een minimumafstand te houden. Wel moet er voor worden gezorgd dat er zo min mogelijk contact tussen de scholieren plaatsvindt. Het gezamenlijke middageten moeten in ploegen worden ingedeeld zodat niet te veel leerlingen bij elkaar komen. 

Leerlingen die tot een risicogroep horen of een gezinslid hebben met verhoogd risico op een zwaar ziekteverloop, kunnen in Berlijn en Brandenburg thuisblijven als ze een doktersverklaring overhandigen. Dat geldt ook voor docenten. Leerlingen in deze deelstaten mogen naar school als ze licht verkouden zijn, maar moeten thuisblijven bij koorts. Lees meer bij RBB

Aanstaande woensdag gaan ook in Noordrijn-Westfalen de scholen weer van start. Daar is het tot eind augustus verplicht om een mondkapje ook in het klaslokaal te dragen. Deze maatregel is nodig omdat er deze weken nog veel mensen terug komen van vakantie, aldus deelstaatpremier Armin Laschet.

In Mecklenburg-Voorpommeren waren de scholen al eerder begonnen. In die deelstaat zijn twee scholen gesloten nadat er coronagevallen werden vastgesteld. Ook in Hamburg zijn de scholen weer geopend. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger