Duitslandweb logo Duitslandweb

Rechter: Scholen mogen leerlingen zonder mondkapje niet weigeren

Kort nieuws - 26 augustus 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Scholieren in Noordrijn-Westfalen (NRW) mogen niet uit de les worden geweerd als ze geen mondkapje dragen, heeft een bestuursrechtbank in Düsseldorf dinsdag bepaald.

In de aan Nederland grenzende deelstaat NRW zijn mondkapjes op school en in de les verplicht. Twee leerlingen die weigerden een mondkapje te dragen en daarom naar huis werden gestuurd, stapten naar de rechter. Die geeft hen nu deels gelijk, de leerlingen moeten onderwijs kunnen volgen. De school mag wel andere sancties opleggen als leerlingen zich niet aan de mondkapjesplicht houden. Een vrijstelling van het dragen van een mondkapje kregen de leerlingen niet, tot hun teleurstelling.

Noordrijn-Westfalen heeft het strengste mondkapjesbeleid in het onderwijs. In de meeste deelstaten geldt een mondkapjesplicht of -advies op de gang, maar niet in de les. Eind augustus beoordeelt de deelstaat of de mondkapjesplicht kan worden versoepeld. Andere maatregelen op scholen zijn gespreide aanvangstijden, verplicht luchten, eten in de klas en afstand houden onderling en tot de leerkracht. Lees meer bij Tagesschau over de rechtszaak.
Over de coronaregels op scholen in Noordrijn-Westfalen vertelde Duitslandweb-redacteur Wiebke Pittlik dinsdag bij Bureau Buitenland op NPO Radio 1 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger