Duitslandweb logo Duitslandweb

Vier Duitse deelstaten schaffen isolatieplicht af

Kort nieuws - 15 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De deelstaatregeringen van Beieren, Baden-Württemberg, Hessen en Sleeswijk-Holstein maken een einde aan de isolatieplicht voor mensen die met het coronavirus besmet zijn geraakt. Vanaf woensdag geldt in die deelstaten geen verplichting meer om in isolatie te gaan als je een positieve coronatest hebt. In Duitsland is, anders dan in Nederland, de isolatieplicht in de wet vastgelegd en daardoor is het strafbaar als je je er niet aan houdt.

De deelstaatministers van Gezondheid benadrukken dat in de huidige fase van de pandemie het op de eigen verantwoordelijkheid van de burgers aankomt. Ze hebben daarom de verplichting afgeschaft. Wie corona heeft en toch het huis uit wil, wordt nu geadviseerd om een medisch mondkapje te dragen en geen medische instellingen te bezoeken. 

Minister van Gezondheid Karl Lauterbach (SPD) uitte via Twitter zijn ongenoegen over het besluit in Beieren, Baden-Württemberg, Hessen en Sleeswijk-Holstein. Lauterbach vindt het onbegrijpelijk dat de isolatieplicht aan de vooravond van een wintergolf wordt afgeschaft. Bovendien wijst hij erop dat wekelijks 1000 personen in Duitsland aan corona overlijden en steeds meer mensen long covid oplopen. Ook de Duitse Stichting voor Patiëntenbescherming sprak zich fel tegen het einde van de isolatieplicht uit. De stichting vreest dat door de nieuwe maatregel het aantal coronabesmettingen in de vier deelstaten flink zal toenemen.

De Bundesärztekammer vindt de afschaffing van de isolatieplicht wél verantwoord. De artsenkoepel pleit ervoor om de isolatieplicht in heel Duitsland op te heffen. De aanpassing van de regeling in slechts vier deelstaten zou tot een Flikkenteppich (lappendeken) van maatregelen leiden. Volgens de Bundesärztekammer is het voor mensen nu niet meer duidelijk waar in Duitsland de isolatieplicht nog wel geldt. Lees meer bij RND en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger