Duitslandweb logo Duitslandweb

Isolatie na corona blijft toch verplicht in Duitsland

Kort nieuws - 6 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Mensen die in Duitsland het coronavirus oplopen, moeten ook na 1 mei verplicht in isolatie. Maandag kondigde minister van Gezondheid Karl Lauterbach (SPD) aan dat thuisisolatie vanaf volgende maand niet langer wettelijk verplicht zou zijn, maar dinsdagavond kwam hij bij ZDF-talkshow 'Markus Lanz' terug van die beslissing.

Hij draait daarmee zijn aankondiging terug dat isolatie na besmetting na 1 mei enkel nog dringend wordt aanbevolen, zoals in Nederland. Lauterbach noemde het signaal dat hij met zijn beslissing van maandag heeft afgegeven "rampzalig". Het zou de indruk wekken dat quarantaine niet meer nodig is en dat het coronavirus onschadelijk is. Op twitter liet hij weten dat hij een fout heeft gemaakt en dat zijn beslissing "verkeerd en schadelijk" is.

Lauterbach benadrukte bij 'Markus Lanz' dat hij de keuze om quarantaine en isolatie vanaf mei niet langer te verplichten, heeft gemaakt op aandringen van de Gesundheitsämter (vergelijkbaar met de Nederlandse GGD'en). Anders dan in Nederland zien de gezondheidsdiensten in Duitsland er actief op toe dat de quarantaine wordt nageleefd, onder meer met een officieel schriftelijk bevel. Door de hoge besmettingscijfers zouden de gezondheidsdiensten volledig overbelast zijn. Door isolatie enkel nog dringend aan te bevelen, zou hij de diensten veel werk uit handen hebben genomen. Lauterbach vatte samen dat het voorlopig verplicht blijft om bij besmetting in thuisisolatie te gaan, voor contactpersonen van besmette mensen geldt enkel nog een dringend advies om in quarantaine te gaan. Lees meer bij ZDF.de en Tagesschau.de

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger