Israël ontkent incident met Duitse marine
Nieuws

Achtergrond - 26 oktober 2006

(26 oktober 2006) Israël heeft met klem ontkend dat straaljagers van de Israëlische luchtmacht voor de Libanese kust schoten hebben afgevuurd boven een schip van de Duitse marine. Dat heeft minister van Defensie Amir Peretz verklaard.

Volgens de Israëlische minister was er geen sprake van een incident. Hij beklemtoonde dat de Israëlische luchtmacht geen enkel gevaar vormt voor de Duitse marine. De joodse staat is juist heel blij met de aanwezigheid van de VN-vredesmacht die de wapenstilstand tussen Israël en Libanon waarborgt, aldus de minister. De Duitse oorlogsschepen zijn een belangrijk onderdeel van die VN-macht.

Even leek gebeurd te zijn waar critici van de Duitse deelname aan de vredesmacht steeds voor waarschuwden. Een confrontatie tussen Duitse en Israëlische strijdkrachten. Duitse media berichtten gisteren dat dinsdag zes Israëlische F-16 straaljagers laag over een Duits marineschip waren gescheerd. Daarbij wiepen de vliegtuigen een aantal flares af, lichtkogels bedoeld om vijandelijke raketten af te leiden. Eén straaljager zou met zijn boordkanon een tweetal waarschuwingsschoten hebben gelost.

De Israëlische regering houdt er een andere lezing op na. Volgens minister Peretz was in de nabijheid van Israëlische wateren een helikopter opgestegen van een Duits schip, zonder zich te identificeren. De straaljagers gingen op onderzoek uit, maar zagen snel dat er niets aan de hand was. Daarop keerden zij naar hun basis terug. Waarschuwingsschoten hebben ze in geen geval gelost, verklaarde Peretz.

Het voorval lijkt niet op zichzelf te staan. Gisteren sprak de Franse commandant van de VN-vredesmacht, generaal Alain Pellegrini, zijn zorg uit over het toenemende aantal Israëlische schendingen van het luchtruim boven Libanon. Zowel het Duitse ministerie van Defensie als de Libanese strijdkrachten hebben bevestigd dat zich op zee een incident heeft voorgedaan, maar noemden geen bijzonderheden.

Duitsland voert het commando aan van het internationale marineverband dat in het kader van de VN-missie Unifil voor de kust van Libanon patrouilleert. Het land neemt met acht schepen aan de operatie deel, waaronder twee fregatten en vier snelle patrouillevaartuigen. De oorlogsbodems moeten wapensmokkel over zee door de radicale, islamitische beweging Hamas tegengaan.

FAZ.NET
Peretz: Keine Schüsse bei Zwischenfall mit deutscher Marine

Die Welt
Bundesmarine gerät in Konflikt mit israelischen Kampfjets

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger