Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel bevestigt Duitse verbondenheid met Israël

Kort nieuws - 11 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse kanselier Angela Merkel heeft zondag tijdens een werkbezoek in Israël gezegd dat de veiligheid van Israël ook in de toekomst een centraal punt is voor de Duitse regering. Duitsland is niet neutraal in dit vraagstuk, zei Merkel. De veiligheid van Israël is deel van het Duitse staatsbelang (Staatsräson), herhaalde ze.

De betrekkingen tussen Duitsland en Israël worden gekenmerkt door de speciale verplichting die Duitsland door het nazi-verleden en de Holocaust tegenover Israël voelt. In 2008 zei Merkel voor het eerst dat de veiligheid van Israël onderdeel is van het Duitse staatsbelang.

Merkel nam zondag deel aan een Israëlische kabinetszitting. Daarbij werd ook gesproken over het Iraanse nucleaire programma. Merkel noemde dat een zeer dringend thema en riep Rusland en China - als ondertekenaars van het atoomakkoord - op om druk uit te oefenen op Iran. Dat de Duitse kanselier aan mocht schuiven bij het Israëlische kabinet, ontroerde Merkel, zo zei ze, en noemde het een Glücksfall (een geluk) van de geschiedenis dat de twee landen na de Shoah toch weer zulke goede banden hebben weten op te bouwen. "Een schat om te koesteren", aldus Merkel.

Merkel sprak zich uit voor een tweestaten-oplossing in het conflict met de Palestijnen. De Israëlische premier Naftali Bennet, met wie ze zondag een gezamenlijke persconferentie gaf, is een tegenstander van de tweestaten-oplossing.

Bennet bedankte Merkel voor de vastbesloten ondersteuning van Israël. De betrekkingen tussen de twee landen zijn volgens Bennet beter dan ooit. Merkel en Bennet bezochten zondag samen het Holocaust-museum Yad Vashem. Later op de dag had Merkel nog een ontmoeting met president Isaac Herzog. Het was voor Merkel het achtste bezoek aan Israël. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger