Klinsmanns elftal team van het jaar 2006
Nieuws

Achtergrond - 18 december 2006

(18 december 2006) Het nationale voetbalelftal van Jürgen Klinsmann is door ruim duizend Duitse sportjournalisten tot team van het jaar gekozen. Sporters van het jaar werden Kati Wilhelm en Michael Greis, de biatlonwinnaars van de Olympische Winterspelen. Ook bij het woord van het jaar domineerde de sport: Fanmeile won het van Generation Praktikum.

Het Duitse nationale voetbalteam behaalde bij het wereldkampioenschap deze zomer in Duitsland weliswaar slechts de derde plaats, maar de ruim duizend sportjournalisten die elk jaar de beste sporters kiezen, benoemden Klinsmänner toch tot team van het jaar. De voetballers versloegen daarmee de hockeymannen, die wel wereldkampioen werden in eigen land.      

Sporter van het jaar werd de biatlonbeoefenaar Michael Greis, die drie keer goud won tijdens de Olympische Spelen in Turijn. Hij versloeg Formule 1-coureur Michael Schumacher met een ruime meerderheid. De jury koos zijn collega Kati Wilhelm tot sportvrouw van het jaar. Zij haalde één keer goud en twee keer zilver in Italië en won de wereldcup.

2006 was een goed sportjaar voor Duitsland, met drie WK’s in eigen land: hockey, paardrijden en voetbal. Vooral dat laatste kampioenschap domineerde maandenlang het nieuws in Duitsland. Mede daarom koos de Gesellschaft für deutsche Sprache het woord Fanmeile tot woord van het jaar 2006. Fanmeile betekent letterlijk fanmijl. Deze zomer doken ze overal op: een stuk straat of plein dat werd afgezet voor het publiek, dat op grote videoschermen de WK-voetbalwedstrijden gratis kon volgen. Zo hoefde niemand een wedstrijd te missen en had de politie een goed overzicht over de fans.

De Gesellschaft für deutsche Sprache benoemt jaarlijks een 'woord van het jaar' dat “de publieke discussie bijzonder heeft bepaald”. Vorig jaar, toen Merkel als eerste vrouw regeringsleider werd, won Bundeskanzlerin. Fanmeile is gekozen, aldus de Gesellschaft für deutsche Sprache, omdat “op deze plaatsen tijdens het WK honderdduizenden mensen hun bijzondere levensgevoel tot uitdrukking hebben gebracht”. De WK-roes domineerde overigens de top 10: op nummer negen belandde het woord Klinsmänner. De tiende plaats was voor schwarz-rot-geil, een door boulevardkrant Bild bedachte woordspeling op de kleuren van de Duitse vlag, waarmee voetbalfans zich uitdosten.

De tweede plaats is voor het door weekblad Die Zeit bedachte begrip Generation Praktikum  (generatie stage). Deze uitdrukking, aldus de jury, beschrijft een “veel minder positief levensgevoel” van jongeren die de ene na de andere slecht of niet betaalde stage lopen, omdat ze op een andere manier geen baan vinden.   

De zevende plaats was voor een woord dat niets met voetbal te maken heeft, maar wel vermeldenswaard is: Problembär (probleembeer). Daarmee werd Bruno aangeduid, de ontsnapte beer die na een paar weken vrijheid zijn vluchtpoging in de Beierse Alpen met de dood moest bekopen.

FAZ.NET
„Fanmeile“ ist Wort des Jahres 2006
Kati Wilhelm, Michael Greis und die Klinsmänner

Süddeutsche Zeitung
"Fanmeile" ist Wort des Jahres 2006

ZDF Heute.de
"Jetzt tun mir die Füße weh"

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger