Duitslandweb logo Duitslandweb

Duits Woord van het Jaar 2021: 'Wellenbrecher'

Kort nieuws - 6 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het woord Wellenbrecher (golfbreker) is in Duitsland vrijdag gekozen tot Woord van het Jaar 2021. Het als aanduiding voor kustbescherming gangbare woord heeft een nieuwe betekenis gekregen als begrip waarmee de maatregelen tegen de vierde golf van de coronapandemie worden bedoeld.

De Gesellschaft für Deutsche Sprache vindt dat het woord getuigt van een licht optimisme en gaf het daarom de voorkeur boven Booster (derde coronavaccinatie) en Impfpflicht (vaccinatieplicht). Volgens de organisatie hadden coronagerelateerde begrippen de overhand dit jaar. Dat was overigens vorig jaar ook al zo. Toen werd Corona-Pandemie tot Woord van het Jaar gekozen. Lees meer bij Die Zeit

Oostenrijk

In Oostenrijk is het woord Schattenkanzler gekozen tot Woord van het Jaar. Zo werd politicus Sebastian Kurz genoemd, die aftrad als kanselier na een politieke affaire, maar aanbleef als partijleider en de werkelijke macht in handen leek te houden terwijl Kurz-vertrouweling Alexander Schallenberg kanselier werd. Vorige week maakte Kurz alsnog zijn vertrek uit de politiek bekend en stelde ook Schallenberg zijn functie ter beschikking. Lees meer in de Allgäuer Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitse taal':

Een problematische beer

Een problematische beer

De Duitse minister Paus wordt voor 'Problembär' uitgemaakt, las columniste Inge Jooris in de Duitse media. Zijn haar dagen als minister geteld?


Lees meer

Vechten als ketellappers

Vechten als ketellappers

De Duitse regering heeft zo veel ruzie, het lijkt wel een bende 'Kesselflicker', zei een van de ministers. Columniste Inge Jooris legt uit wat hij bedoelt.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger