Duitslandweb logo Duitslandweb

'Zeitenwende': Duits Woord van het Jaar 2022

Kort nieuws - 9 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het woord Zeitenwende (ommezwaai in de geschiedenis) is in Duitsland vrijdag uitgeroepen tot Woord van het Jaar 2022. Het begrip kreeg internationale bekendheid toen bondskanselier Olaf Scholz het eind februari in zijn toespraak gebruikte naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne.

Die Gesellschaft für deutsche Sprache (GfdS), de jury van de jaarlijkse Duitse taalprijs, benadrukt dat het woord Zeitenwende allesbehalve nieuw is, maar dat het begrip dit jaar voor veel Duitsers een nieuwe betekenis heeft gekregen. Dit komt door de context waarin Scholz en andere Duitse politici het woord veelvuldig gebruikten. Zeitenwende markeert naast de ommekeer in de Duitse defensie- en energiepolitiek óók een emotionele ommezwaai. De oorlog in Oekraïne veroorzaakte in 2022 bij veel mensen in Duitsland grote angst en zorgen, aldus de GfdS.

Op de derde plek eindigde dit jaar het woord Gaspreisbremse (gasprijsplafond tijdens de energiecrisis), op plaats vijf Klimakleber (klimaatactivist die zich uit protest vastplakt) en op plek acht 9-Euro-Ticket (goedkoop Duits ov-ticket dat in de zomermaanden gold). Lees meer bij Gesellschaft für deutsche Sprache (GfdS)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitse taal':

Vechten als ketellappers

Vechten als ketellappers

De Duitse regering heeft zo veel ruzie, het lijkt wel een bende 'Kesselflicker', zei een van de ministers. Columniste Inge Jooris legt uit wat hij bedoelt.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

In een coalitie regeren betekent water bij de wijn doen. Dat zorgt voor conflicten in deze Duitse regering. 'Prinzipienreiter', kom van uw stokpaard, vindt columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger