Duitslandweb logo Duitslandweb

Pegida demonstreert zondag in Utrecht

Achtergrond - 8 oktober 2015 - Auteur: Marja Verburg

Pegida-oprichter Lutz Bachmann is zondag als spreker aangekondigd in Utrecht op een protestbijeenkomst van Pegida Nederland. Verschillende organisaties plannen tegenacties. Pegida, vorig jaar in Duitsland opgericht, is tegen ‘de islamisering van het avondland’.

Pegida demonstreert zondag in Utrecht
© Christie Miedema/Duitsland Instituut
Protest tegen de Pegida-demonstratie in Utrecht

Pegida Nederland had voor zondag een protestmars door Utrecht gepland, maar die is woensdag door de gemeente verboden uit angst voor verstoring van de openbare orde. Pegida mag alleen protesteren op het Vredenburg. Tegenacties van onder meer de Internationale Socialisten mogen alleen op het Janskerkhof plaatsvinden, meldt RTV Utrecht.

De protestmars staat donderdag nog steeds aangekondigd op de Facebookpagina van Pegida Nederland. Facebook is het communicatiemiddel van Pegida zowel in Duitsland als in Nederland. Daar zet de beweging haar standpunten uiteen. De beweging is vooral vóór heel veel: voor de toelating van oorlogsvluchtelingen, voor meer geld voor de politie, voor “het ten uitvoer leggen van de bestaande wetgeving inzake asiel en uitzetting”, voor een “zero-tolerance-beleid tegen criminele asielzoekers en migranten”, voor “het behoud en de bescherming van onze christelijk-joodse westerse cultuur” en voor het behoud van Nederlandse waarden en normen.

Extreem-rechts

Punten waar, net als in Duitsland, veel mensen het mee eens zijn en die ook in programma’s van andere partijen zijn te vinden. Toch lukt het Pegida in Duitsland niet zich te distantiëren van rechts-extremisten. Bij demonstraties lopen steeds weer ook neonazi’s en NPD’ers mee en worden vluchtelingen, opvangkampen en journalisten aangevallen. Die associatie met extreem-rechts wordt ook veroorzaakt door Pegida-oprichter Lutz Bachmann zelf, die zondag in Utrecht als spreker is aangekondigd.

Aankondiging protest FB-pagina Pegida Nederland

Bachmann stapte in januari van dit jaar op bij Pegida nadat er ophef was ontstaan over een foto op zijn Facebook-pagina waarop hij als Hitler was afgebeeld. Ook noemde hij buitenlanders “ongedierte” en “tuig”. Eind februari werd hij echter weer tot voorzitter gekozen nadat andere organisatoren waren opgestapt, mede omdat ze het niet met Bachmanns invloed op de beweging eens waren. Op een demonstratie eind september noemde hij asielzoekers criminelen. Inmiddels loopt er een zaak wegens haatzaaien tegen hem. Bachmann is eerder al veroordeeld geweest voor diefstal en drugsdelicten en heeft meerdere jaren vastgezeten.

Geert Wilders

Pegida’s hoogtepunt in Duitsland was in januari van dit jaar, toen tussen de 15.000 en 25.000 mensen op de wekelijkse Montagsdemonstrationen in Dresden af kwamen. In april sprak PVV-leider Geert Wilders de Pegida-demonstranten in Dresden toe. Daar kwamen zo’n 10.000 mensen op af. Wilders bekritiseerde de “islamisering van de samenleving” en Merkels uitspraak dat de islam bij Duitsland hoort.

Mede door het interne geruzie nam het aantal demonstranten in het voorjaar snel af. Maar de afgelopen weken is de toeloop door de vluchtelingencrisis in Duitsland weer groter geworden. Sinds september organiseert Bachmann weer wekelijkse protestbijeenkomsten in Dresden. Vorige week waren daar weer ruim 7000 demonstranten, afgelopen maandag naar schatting 9.000.

Dresden

Pegida heeft zich in Duitsland steeds nadrukkelijk geprofileerd als een burgerbeweging, niet als politieke partij. Toch kondigde Bachmann deze zomer aan dat hij met Pegida volgend jaar wil meedoen aan verschillende deelstaatverkiezingen.

De Pegida-demonstraties in Duitsland concentreren zich in rond Dresden en Leipzig. In andere Duitse steden zijn ook afdelingen opgericht, zoals Bogida (Bonn), Mügida (München) en Dügida (Düsseldorf), maar die hebben nooit zoveel mensen de straat op gekregen. Het aantal tegendemonstranten was in andere steden vaak groter dan de Pegida-aanhang.

Ook in Utrecht roepen verschillende organisaties op tot tegendemonstraties, zoals de Internationale Socialisten. Andere organisaties als ‘Laat ze niet lopen’ en ‘Utrecht voor iedereen’ zijn speciaal in het leven geroepen om zondag tegenacties te organiseren. Ze hebben posters in de stad geplakt en informeren over hun plannen op hun websites.

Tags: nederland, pegida

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger