Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD-politici mogen nu toch bij Pegida-bijeenkomsten spreken

Kort nieuws - 5 maart 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

AfD-politici mogen nu toch bij bijeenkomsten van anti-islambeweging Pegida spreken. Dat heeft het AfD-partijconvent besloten. In 2016 verbood het partijbestuur samenwerking met Pegida.

Een grote meerderheid heeft zaterdag op het partijconvent voor een motie gestemd die optredens van AfD'ers bij Pegida in Dresden mogelijk maakt, melden Duitse media op basis van informatie uit AfD-kringen. Het convent bestaat uit een aantal bestuursleden en 50 vertegenwoordigers uit de deelstaten.

AfD-voorzitter in Saksen André Poggenburg noemde het besluit "een mijlpaal". Poggenburg hoort samen met Björn Höcke uit Thüringen tot de rechts-nationalistische vleugel van de AfD, Flügel genoemd. Zij hebben de afgelopen weken meerdere keren gesproken bij Pegida-bijeenkomsten. In februari werd bekend dat de AfD en Pegida in de Oost-Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren willen samenwerken. Ook in Saksen bestaan met het oog op de deelstaatverkiezingen in 2019 zulke plannen.

In 2016 besloot de AfD in een Unvereinbarkeitsbeschluss dat de partij niet samenwerkt met organisaties als de extreem-rechtse Identitäre Bewegung en met Pegida. Dat verbod is volgens sommige AfD'ers nog steeds van kracht. Er is nu alleen vastgelegd dat de partij het spreken op bijeenkomsten niet kan verbieden. Lees meer bij Süddeutsche.de  en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger