Niemand wil het Sony Center
Nieuws

Achtergrond - 10 januari 2008

(10 januari 2008) Sony heeft het opgegeven: het Sony Center aan het Berlijnse Potsdamer Platz is aan de straatstenen niet kwijt te raken. De Japanse multinational vroeg 800 miljoen euro voor het hypermoderne gebouw, maar kon geen koper vinden.

Afbeelding: www.wikimedia.orgDe crisis op de Amerikaanse onroerendgoedmarkt eist ook in Berlijn zijn tol. Duitse banken achten het risico te groot om nog bedragen van meerdere honderden miljoenen te verlenen aan kopers.

Bijkomend probleem zijn de exorbitante huurprijzen op het Sony Center. Eerder verruilde de Duitse vakbond Ver.di zijn hoofdkantoor in het complex al voor een goedkopere locatie en ook Deutsche Bahn staat op het punt om uit de karakteristieke 'Bahntower' weg te trekken. Onzekerheid of er nieuwe huurders gevonden zullen worden, schrikt potentiële kopers af.

Noodgedwongen heeft Sony zijn plannen voor de verkoop van het Sony-Center inmiddels in de ijskast gezet. De electronicagigant had gehoopt het multifunctionele gebouwencomplex voor 800 miljoen euro van de hand te doen - een winst van 200 miljoen euro op de oorspronkelijke bouwkosten.

Toeristenattractie


Het Sony-Center is sinds 2000 een van de blikvangers van het moderne Berlijn. De futuristische constructie van glas en staal van de Duits-Amerikaanse toparchitect Helmut Jahn herbergt onder meer musea, bioscopen, restaurants en luxueuze appartementen en trekt jaarlijks miljoenen toeristen.

Spiegel Online/Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger